Maarten Sas van RWS partner in wonen. FOTO DIRK-JAN GJELTEMA
Maarten Sas van RWS partner in wonen. FOTO DIRK-JAN GJELTEMA Foto: Dirk-jan Gjeltema

Huurders moeten straks profiteren van fusie

GOES - Het is nog niet zeker, maar vrijwel iedereen lijkt het plan van RWS partner in wonen en R&B Wonen om samen te gaan een logische stap te vinden. De woningcorporaties onderzoeken de mogelijkheden van een fusie. “Als we resultaat willen boeken, is dit de beste oplossing”, zegt directeur Maarten Sas van RWS.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Sinds Maarten Sas en zijn collega-directeur Peter Bevers van R&B Wonen hun voornemen bekend maakten zijn ze niemand tegengekomen die verbaasd reageerde. “Veel mensen hadden het al verwacht”, zegt Sas. “Ook in onze organisaties merken we weinig weerstand. Als corporaties kennen we elkaar ook al goed.” De twee werken al op meerdere vlakken samen in Zuidwest Samen, het los-vaste verbond van elf Zeeuwse woningcorporaties. “Op een gegeven moment loop je daarin tegen je grenzen aan.”

Voordeel

Omdat er een aantal grote uitdagingen liggen, gingen de twee vorig jaar in gesprek. Ze besloten te laten onderzoeken welke manier van samenwerken het meeste voordeel zou bieden. Beide huurdersorganisaties en de leden werden betrokken bij het onderzoek. Een fusie kwam naar voren als beste oplossing. “Het proces naar een fusie is misschien ingewikkeld, maar uiteindelijk is het de simpelste oplossing.”

Vooral in geografisch opzicht is het een logische stap. RWS partner in wonen is actief in de gemeenten Goes, Kapelle en Noord-Beveland en R&B in Reimerswaal en Borsele. Als de fusie doorgaat is er nog één woningcorporatie op de Bevelanden. De nieuwe organisatie zou een grote speler zijn, want samen beheren ze bijna 11.000 woningen: RWS heeft er 6600, R&B is verantwoordelijk voor 4300 huizen in 22 dorpen. “We zouden dan de grootste zijn in Zeeland, maar landelijk zit je nog steeds in de middenmoot.”

Robuust

Sas en Bevers denken dat ze samen sterker staan. “We worden robuuster, zijn minder kwetsbaar en kunnen dingen slimmer doen. Zaken die we nu apart doen, kunnen we samen oppakken. We krijgen met steeds meer regels te maken, al zegt de overheid van niet. We willen in de toekomst overal blijven zitten en denken dat we dat zo kunnen waarmaken”, zegt Sas. “De opgave op volkshuisvestelijk gebied is groot. R&B heeft bijvoorbeeld al gezegd dat ze de komende jaren 350 woningen wil slopen en vernieuwen. Ook wij zijn druk bezig. En op het gebied van duurzaamheid zijn onze ambities hoog. Samen staan we echt sterker.”

"We doen het stap voor stap'

De huurders zullen profiteren van een fusie, zegt Sas. Als ze samenwerken besparen ze geld dat ten goede kan komen aan de huurders. De woningen blijven dan betaalbaar en het onderhoud op peil. De komende maanden onderzoekt een aantal werkgroepen tot in detail of een fusie haalbaar is. Eind dit jaar willen de corporaties de knoop doorhakken. Daarna volgt er nog zeker een half jaar juridisch werk. Zo moet RWS zich van een vereniging omvormen tot een stichting en moeten alle statuten worden vernieuwd en goedgekeurd. “We doen het stap voor stap, maar de sfeer is goed”, zegt Sas. Volgens hem gaan er door de fusie enkele banen verloren, maar zijn er geen gedwongen ontslagen nodig.[l]

Peter Bevers van R&B Wonen. FOTO R&B WONEN