Twee danseressen van balletschool Prélude. FOTO J. JONGEJAN
Twee danseressen van balletschool Prélude. FOTO J. JONGEJAN Foto: J. Jongejan

'De kunst van de dans is prachtig'

GOES - Theater de Mythe in Goes is zaterdag 23 juni het toneel voor de voorstelling 'Les Rendez-vous, ontmoetingen in de dans' van Balletschool Prélude uit Zierikzee. De voorstelling bestaat uit repertoire uit grote klassieke balletten, zoals 'Coppélia' en 'De Notenkraker'. In totaal dansen meer dan 50 leerlingen mee, die allemaal academische lessen klassiek ballet en caractère dans volgen volgens de Russische Vaganova balletmethodiek.

DOOR JESSICA ROVERS

Hanna Mojet richtte de dansschool op nadat zij zelf jarenlang professioneel danste en les gaf op de balletacademie. "Ik ben 50 en dans al mijn hele leven. Het is geweldig. Ik heb vier kinderen en kon werk en privé beter combineren door zelf een balletschool op te richten. Prélude biedt academische lessen klassiek ballet en caractère-dans op elk niveau aan en voor alle leeftijden vanaf zes jaar. De meeste leerlingen dansen drie tot vijf keer per week. Dat is nodig om een hoog niveau te halen. Ik denk dat het heel goed is dat kinderen iets naast school hebben waarin ze hun ei kwijt kunnen. Het is een superhobby".

Volgens Hanna onderscheidt Prélude zich van andere dansscholen doordat de toewijding aan ballet boven het commerciële aspect gaat. "Kinderen die professioneel willen dansen komen naar mij. De lessen garanderen een goede aansluiting op vervolgopleidingen voor klassieke dans in binnen- en buitenland. Toch zijn er heel veel kinderen die geen beroepsdanser willen worden, maar wel willen dansen op niveau."De leerlingen komen uit de zuidwestelijke provincies. "Slechts een handje vol komt uit Schouwen-Duiveland. Toch is het een hele hechte groep. Ze zijn allemaal geweldig en het is hartverwarmend om te zien hoe ze zich onuitputtelijk blijven inzetten."

Grootschalig

De passie is onmiskenbaar. "Het is de combinatie van het artistieke, de muziek en het bewegen die het zo bijzonder maakt. Voor mij hoeft het ook niet zo grootschalig. Dat past niet bij mij. Ik heb per groep twaalf kinderen of minder. De kunst van de dans is prachtig. Het is mijn leven. Ik wil trouw aan mijzelf blijven en aan wat ik geleerd heb. Ik wil de traditie doorgeven."

Hanna hoopt dat, net als twee jaar geleden, de voorstelling in de Mythe goed wordt bezocht. "Zo'n voorstelling betekent twee jaar keihard werken, maar ik doe het verschrikkelijk graag. We komen altijd heel graag in de Mythe. Het is een geweldig theater."

Ontmoetingen

In de voorstelling staan de ontmoetingen tussen de leerlingen centraal. "Het zijn de kinderen die het leuk maken. De dansen zijn zo mooi door hen. Door de band die ze hebben ontstaat er zo'n goede sfeer dat het soms net lijkt alsof we geen dansschool maar een dansfamilie zijn." Kaarten via info@balletschoolprelude.nl en Theater de Mythe. Meer: www.balletschoolprelude.nl.[l]