Afbeelding
Foto: Jan Sinke

Is het een jongen of een meisje?

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De vorige foto die hier was te zien, was van de fotograaf Willem Hendrik Magielse, die leefde van 1873 tot 1942. Op de foto uit 1890 stonden Maria en Hubrecht Oele afgebeeld. Hoewel de foto door een groot aantal mensen op Facebook is bekeken kwamen er geen reacties. Wel tagde Jacky Ruissen op de Facebook-pagina Rondje Goes twee vrienden met de naam Oele. Ook dat leverde geen reacties op. Het gemeentearchief weet dat Maria de nicht is van grootmoeder Oele-Koster. Wie op deze naam zoekt in de Krantenbank Zeeland vindt in de Goesche Courant van 4 februari 1892 een bericht dat J. Oele Hz, landbouwer in Kapelle, wordt aanbevolen voor de functie van dijkgraaf van het waterschap Breede Watering bewesten Ierseke. Hij is ook kandidaat voor Provinciale Staten. In dezelfde krant van 3 november 1900 staat nog dat mr. H. Oele zich vestigt als advocaat in Goes. Is dat de jonge Hubrecht van de foto? Over fotograaf Magielse zijn geen gegevens te vinden. Er blijven dan ook nog veel vragen.

Deze week een foto van Jan Sinke, een arbeider uit Wolphaartsdijk. “We weten dat hij op 23 november 1876 is geboren. Hij woonde op Wijk A172, nu Nazareth 19.” Het was bijzonder dat een arbeider in die tijd over fotoapparatuur kon beschikken. "Hoe kwam hij daar aan? Heeft hij nog meer foto’s gemaakt? En wie is het kindje op de foto? Is het een jongen of een meisje?"

Reacties

Reacties kunt u mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Dit artikel verschijnt ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst.[l]

Afbeelding