Ineke Otte tijdens de catwalkshow in Middelburg. FOTO CAREL BRURING
Ineke Otte tijdens de catwalkshow in Middelburg. FOTO CAREL BRURING Foto: Carel Bruring

'Altijd vastgehouden aan mijn eigen concept'

GOES – Ontwerper Ineke Otte uit Goes is internationaal bekend om haar bijzondere collecties sieraden, die zij onder meer presenteert in New York, Chicago, Milaan, Moskou, Sint Petersburg, Parijs, Miami en Palm Beach. Haar sieraden werden twee keer voor een wereldwijde campagne gekozen en ze mocht vier keer de Sheriff de Mode-prijs tijdens de Fashion Week in Parijs in ontvangst nemen. Veel beroemdheden in binnen- en buitenland dragen haar werk.

DOOR JESSICA ROVERS

Ineke Otte ontmoette het Amerikaanse fashion-icoon Iris Apfel en designer Jean Paul Gaultier en staat op de foto met Viktor en Rolf. Haar sieraden zijn in magazines over de hele wereld gepubliceerd. Ondanks haar internationale succes is zij in Zeeland minder bekend. Om daarin verandering te brengen zet de ZB/Planbureau en Bibliotheek van Zeeland haar deze maand in het zonnetje. Otte is de eerste ‘Artist in performance’. Er zijn meerdere tentoonstellingen met haar werk in het bibliotheekgebouw aan de Kousteensedijk in Middelburg en enkele activiteiten.

Ook werd deze maand bekend dat de Zeeuwse filmmakers Bo van Scheyen en Marjan van den Bos een documentaire over haar werk en leven maken. De film kan er ook voor zorgen dat ze bekender wordt in haar thuisprovincie. “Ik werd door hen benaderd, omdat ze mij en mijn werk interessant vinden”, vertelt Otte. “De première staat gepland op 9 september tijdens Film by the Sea in Vlissingen. Er zijn meer mensen in het buitenland die mij kennen dan hier, dus ik vind het heel leuk dat met de documentaire meer Zeeuwen een kijkje krijgen in mijn leven. De film wordt een persoonlijk portret. Ik vertel veel over mijn werk en leven, maar ook mensen die mijn werk dragen komen aan het woord. We zijn nog op zoek naar sponsoren die de film willen ondersteunen, want we zouden graag Iris Apfel in New York interviewen. Zij is 96 jaar, maar nog heel actief. Iris draagt mijn sieraden in haar film, op televisie en tijdens signeersessies.”


Meet and greet

Voor de opening van het project 'Artist in performance' hadden de documentairemakers vier camerateams ingehuurd om de catwalkshow van Otte te filmen. “Een tentoonstelling van mijn werk is te zien op de begane grond en de eerste verdieping en mensen mogen tijdens een meet and greet-moment sieraden van mij passen en er mee op de foto gaan.”

Lampen

Naast sieraden ontwerpt ze onder meer sjaals, lampen, tafels, beelden, glasobjecten en designproducten. Tevens realiseert ze grote buitenbeelden, maakt grafkunst en werkt in opdracht. In de bibliotheek zijn zowel haar sieraden als glas- en kunstobjecten te zien. De beurzen, waaraan zij haar bekendheid te danken heeft, moeten door haar drukke agenda even wachten. “Ik heb een lezing gedaan voor 150 Russen in Sint Petersburg en heb op beurzen in Parijs, Milaan en Amerika gestaan waardoor mijn werk wereldwijd in the picture is gekomen. Commissaris van de Koning Han Polman kwam op vakantie in San Francisco in het MOMA mijn werk tegen en zei met trots dat ik een geweldige ambassadeur voor Zeeland ben. Dat is ontzettend leuk, maar tegelijkertijd ook de enige manier waarop het werkt. De kracht van mijn bedrijf is dat ik een duidelijke, eigen stijl heb ontwikkeld door mijn passie te volgen en met daadkracht dingen heb gedaan. Ik leef al twintig jaar van mijn werk en dat is best bijzonder. Ik heb mijzelf ontwikkeld en vastgehouden aan mijn eigen concept. De natuur is de inspiratie voor alles wat ik doe. Samen met de symboliek, uit zowel het westen als oosten, is dat mijn uitgangspunt.” Meer info is te vinden op www.inekeottefilm.com.[l]

Afbeelding