Het was zaterdag groot feest in de jarige speeltuin in 's-Gravenpolder. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Het was zaterdag groot feest in de jarige speeltuin in 's-Gravenpolder. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

'Ik denk dat we de mooiste speeltuin hebben'

's-GRAVENPOLDER – Speeltuinvereniging 's-Gravenpolder bestaat dit jaar 50 jaar. Daarom hield ze zaterdag een groot zomerfeest in de Blauwe Speeltuin aan de Burgemeester Jansenstraat. Kinderen konden meedoen aan tal van activiteiten. Zo was er een pannakooitoernooi, een ballonnenclown, er stond een tobbedansbaan en kinderen konden worden geschminkt.

DOOR JESSICA ROVERS

Bovendien maakte burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele de winnaars van kleurwedstrijd bekend. Speciaal voor de gelegenheid had Jan Willem Hament een leuke kleurplaat met Leuntje en Merien gemaakt.

Martin de Kraker, bestuurslid van de speeltuinvereniging, keek tevreden toe. Hij legde zaterdag uit dat de vereniging voor kinderen in het kader van het jubileum groots wilde uitpakken. Aan het einde van de dag werden de vrijwilligers getrakteerd op een etentje. Net als bij de seizoensopeningen in de speeltuin was de scouting aanwezig met allerlei activiteiten. “In verband met het mooie weer hebben we de planning iets aangepast en hebben we meer waterelementen toegevoegd aan het programma.”

'De speeltuin is in de afgelopen jaren niet groter geworden'

Voor het pannakooitoernooi hadden elf teams zich aangemeld. De prijs voor het winnende team bestond uit een bon voor de snackbar van twintig euro.

Volgens Martin wordt de Blauwe Speeltuin altijd goed bezocht. Met name op de woensdagmiddag, als er skelters en extra speelattributen beschikbaar worden gesteld. “Het is de oorspronkelijke speeltuin in ‘s-Gravenpolder. De speeltuin is de afgelopen vijf decennia niet zozeer groter geworden, maar doordat het dorp is uitgebreid zijn er speelplekken bijgekomen.

Subsidie

De speeltuinvereniging beheert er momenteel drie in het dorp, twee kleinere speeltuintjes en een aantal speelplekjes. Alle speeltoestellen zijn vanwege de strenge veiligheidseisen relatief nieuw. “Toestellen die langer staan dan tien jaar zijn uitzonderlijk. We hebben twee klussende senioren die de toestellen goed onderhouden. We krijgen gelukkig subsidie van de gemeente Borsele, maar deze is niet toereikend. Omdat de toestellen zo duur zijn, moeten we soms jaren sparen om een nieuwe te kunnen aanschaffen.”

Veilig

Volgens Martin haalt de vereniging veel geld op door het lidmaatschapsgeld. Het ledenbestand is redelijk stabiel. “We hebben rond de 400 leden, maar het dorp heeft 1500 voordeuren, dus dat zouden er veel meer kunnen zijn. Het is wel een probleem dat mensen alleen lid worden als ze kinderen hebben in de basisschoolleeftijd. Het is voor het hele dorp van belang dat we goed gefaciliteerde en veilige speelplekken hebben voor de kinderen. Het draagt bij aan de leefbaarheid.”

Ook het aantal vrijwilligers is volgens Martin reden tot zorg. “Dat wordt steeds minder. Niet qua aantal, maar qua tijd die ze kunnen en willen investeren. Veel ouders hebben het druk", zei het bestuurslid.

Mankracht

Tot twee jaar geleden waren er in de speeltuin op vrijdagmiddag extra activiteiten. "Daar zijn wij bij gebrek aan mankracht mee moeten stoppen. Ik vind dat jammer. Ik denk dat we de mooiste speeltuin in de omgeving hebben en veilig kunnen spelen is voor kinderen een basisbehoefte. Ik hoop dat we in de toekomst genoeg middelen en mensen hebben om het niveau zoals we dat we nu hebben te kunnen handhaven.”

Informatie

De Blauwe Speeltuin is te vinden aan de Burgemeester Janssenstraat. De twee andere liggen in de Kastanjestraat en Magnoliastraat. Meer informatie op www.wijspelen.nl.[l]