Bouwvakkers bevolken deze zomer dorpshuis Ons Dorpsleven in 's-Gravenpolder. FOTO SHUTTERSTOCK
Bouwvakkers bevolken deze zomer dorpshuis Ons Dorpsleven in 's-Gravenpolder. FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

Ons Dorpsleven krijgt deze zomer een metamorfose

‘s-GRAVENPOLDER - Na jaren van plannen maken en zoeken naar fondsen krijgt dorpshuis Ons Dorpsleven in’s-Gravenpolder deze zomer eindelijk een flinke opknapbeurt. “De indeling blijft hetzelfde, maar verder verandert er veel”, zegt Berry Kooiker, voorzitter van het stichtingsbestuur. “Heel veel.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Zelf had en heeft de stichting, eigenaar van het dorpshuis, weinig geld om het dorpshuis op te knappen. Ze moest daarom op zoek naar middelen om de verbouwing te financieren. Het geld hebben ze gevonden voia verschillende fondsen. Het Oranjefonds wil meewerken en schenkt 35.000 euro. Daarnaast draagt het VSBfonds 25.000 euro bij, het Prins Bernhard Cultuurfonds 5000 euro en het Rabo Dividendfonds geeft nog eens 2000 euro. “Met het geld kunnen we heel veel doen”, zegt Berry Kooiker van de stichting Dorpshuis Ons Dorpsleven.

Leefbaarheid
Het is hard nodig, zegt de voorzitter, want het in 1968 geopende gebouw was gedateerd. Doel van de stichting is om via het dorpshuis de leefbaarheid in de kern te bevorderen. “We staan open voor maatschappelijke activiteiten en van verenigingen, maar daarnaast kunnen er bijvoorbeeld familiebijeenkomsten en huwelijken worden gehouden. Op dat gebied voelen we de concurrentie in de omgeving. We zien mensen uitwijken naar andere gebouwen in het dorp en de omgeving.” Bovendien is Ons Dorpsleven het clubhuis van de dammers van PWG, die graag de nodige aanpassingen aan de verlichting wilden zien. “We liepen echt tegen onze beperkingen aan”, vertelt Kooiker.

Verlichting
De verbouwing van Ons Dorpsleven begint deze maand, een rustige periode voor de beheerder. Tot de werkzaamheden behoren onder meer het verwijderen van asbest, het vervangen van de elektrische installatie en verlichting in de zalen, het aanbrengen van nieuwe plafonds en glazen deuren en het opknappen van het metselwerk aan de binnenzijde.

Agenda
Ook komen er nieuwe stoelen en tafels, nieuwe vloerbedekking en een hagelnieuwe beamer met een scherm. “De indeling van het pand blijft hetzelfde, maar verder gaat alles op de schop. We passen het dorpshuis aan de eisen van deze tijd aan.”

'De schoorsteen moet ook blijven roken'

Een blikvanger in het nieuwe interieur moeten de afbeeldingen van dorpsbewoner Chiel Jacobusse worden, die op verschillende locaties komen te hangen. Alle werkzaamheden moeten op 25 augustus zijn afgerond. Dan staat er namelijk een bruiloft in het dorpshuis op de agenda. “De verbouwing is nodig, maar de schoorsteen moet ook blijven roken voor de beheerder”, zegt Kooiker. “Als er dan iets nog niet klaar is of nog niet binnen, dan moet het maar later. De grote werkzaamheden willen we echter voor die datum klaar hebben.”[l]


Wie in de toekomst bijvoorbeeld een dorpshuis wil verbouwen kan voortaan een beroep doen op het Zeeuwse samenwerkingsfonds. In restaurant De Vierlinden in Goes hebben het Oranje Fonds, de provincie en dertien Zeeuwse gemeenten donderdag een overeenkomst gesloten voor een samenwerkingsfonds. Met het fonds moeten lokale initiatieven worden gestimuleerd, die 'duurzame sociale verbindingen bevorderen en de sociale samenhang en participatie versterken'. Belangrijke thema’s zijn de informele zorg, de leefbaarheid van kleine kernen en het leiden van mensen naar onderwijs en werk. “Goede ideeën genoeg in Zeeland, maar het ontbreekt vaak aan geld om ze uit te voeren”, zei gedeputeerde Harry van der Maas. In het Zeeuwse fonds zit een startkapitaal van 250.000 euro. Aanvragen lopen via www.oranjefonds.nl/aanvragen. Donderdag 20 september is er in De Stenge in Heinkenszand een informatiemiddag tussen 14.30 uur en 18.00 uur.