Margo Mulder, de nieuwe burgemeester van de gemeente Goes. ARCHIEFFOTO
Margo Mulder, de nieuwe burgemeester van de gemeente Goes. ARCHIEFFOTO Foto: Gemeente Goes

Goes krijgt gedreven, veelzijdige vrouw aan het roer

GOES - De gemeente Goes heeft bijna een nieuwe burgemeester: Margo Mulder. Zij is donderdagavond voorgedragen door de gemeenteraad. Er komt daarmee voor het eerst een vrouw aan het roer in de centrumgemeente.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Margo Mulder is de opvolger van René Verhulst, die van 2010 tot en met 2017 burgemeester was in de gemeente Goes en vorig jaar september naar Ede vertrok. Sindsdien heeft Herman Klitsie de taken waargenomen.

Mulder en haar partner wachtten donderdag thuis in Den Bosch op het verlossende telefoontje. “Dan is het toch spannend, vooral omdat ik ontzettend graag naar Goes wilde”, zegt de 49-jarige bestuurder. Het was de tekst van de Goese vacature die haar ‘triggerde’. “Het gebeurt niet zo vaak dat een tekst je zo raakt.” Vooral de opmerkingen dat een nieuwe burgemeester dicht bij de Goesenaren moet staan, ze vooral samen dingen moeten doen en dat Goes haar verantwoordelijkheid neemt en wil nemen in de regio pakten haar.

Alblasserwaard

Na haar brief aan de vertrouwenscommissie gingen zij en haar partner ook af en toe een kijkje nemen in de omgeving. “Het beeld dat je papier ziet is anders dan in de werkelijkheid.” Ze kende Zeeland vooral van vroegere vakanties. “Ik woon al heel lang in Noord-Brabant, maar ben geboren in Hendrik Ido Ambacht, bij de Alblasserwaard. Daar deed het Goese buitengebied me sterk aan denken toen we er wandelden en fietsten: het vele groen, de diversiteit en de agrarische bedrijvigheid. We hebben tijdens het fietsen wel gemerkt dat er altijd wind staat. Dat is even wennen”, lacht ze.

Mulder is lid van de PvdA en acht jaar wethouder geweest in de gemeente Heusden. Daarvoor was ze vier jaar gemeenteraadslid. Ze heeft zich voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart bewust niet meer kandidaat gesteld. “Ik was toe aan een nieuwe stap. Als wethouder zie je van dichtbij wat een burgemeester allemaal doet en of het werk iets voor jou is. Ik heb besloten de sprong in het diepe te wagen.”

Psycholoog

Voordat ze wethouder werd in de Noord-Brabantse gemeente werkte ze als klinisch psycholoog in het Sint Elisabethziekenhuis in Tilburg. Ze heeft een dochter van negentien jaar en woont met haar partner in ‘s-Hertogenbosch. “Maar we willen zo snel mogelijk naar Goes verhuizen. In de eerste plaats omdat het fysiek nauwelijks te doen is en ten tweede omdat je een gemeente pas goed leert kennen als je er woont. Als het aan mij ligt wonen we er vanaf dag één, al is dat misschien iets te ambitieus.”

Gedreven

De Goese gemeenteraad wil Mulder op 12 september installeren als burgemeester. Het is voor het eerst in lange tijd dat Goes een burgemeester krijgt, die niet van CDA-huize is. Bovendien is het voor eerst in de geschiedenis een vrouw.

Voorzitter Frans van der Knaap zei donderdag dat de vertrouwenscommissie niet naar de politieke kleur van de kandidaten had gekeken en zonder aanzien des persoons een keuze had gemaakt. “Ze is een gedreven en veelzijdige bestuurder die vanuit haar betrokkenheid mensen met elkaar weet te verbinden”, liet Van der Knaap weten. “Ze is analytisch en doortastend en toont inlevingsvermogen bij het zoeken naar praktische oplossingen. Ze is de juiste persoon om de opgaven voor onze gemeente de komende jaren ter hand te nemen.”

Op de vacature voor burgemeester in Goes kwamen reacties binnen van twintig mannen en zeven vrouwen. De leeftijd varieerde tussen de 34 en 62 jaar. Verreweg de meeste sollicitanten waren lid van het CDA: zeven. Daarna volgden vijf D66-leden, vier SGP’ers, net zoveel PvdA’ers en twee leden van de VVD. Tot slot was er één brief van zowel een lid van GroenLinks als van de ChristenUnie.[l]