Het fietspad werd op een skelter geopend door wethouder Loes Meeuwisse (links) en Rian de Feijter. FOTO COBY WEIJERS
Het fietspad werd op een skelter geopend door wethouder Loes Meeuwisse (links) en Rian de Feijter. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Fietspad langs Kattendijksedijk is eindelijk klaar

GOES - Scholieren, omwonenden en toeristen rijden er al een paar weken overheen, maar het laatste stukje fietspad tussen Kattendijke en Goes langs de Kattendijksedijk moest nog officieel worden geopend. Vorige week woensdag was het zover. "We mogen vandaag best een feestje vieren", zei Rian de Feijter, dagelijks bestuurder van Waterschap Scheldestromen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Daar was iedereen in restaurant De Vierlinden op de Hollandsche Hoeve het mee eens. De opening was immers de afsluiting van een lange tocht die het waterschap en de gemeente Goes moesten maken. Rian de Feijter richtte zich in haar toespraak eventjes tot een paar van de bewoners, die al in 2002 met het idee voor een vrijliggend fietspad kwamen.

Twee jaar daarna sloten het waterschap en Goes een overeenkomst voor de aanleg van het fietspad. Het eerste deel, van Kattendijke tot aan de Schellemoerswegeling, leverde nauwelijks problemen op.

Het lag er al in 2005, inclusief de houten uitkijktoren over natuurgebied de Deesche Watergang. “Over het ontbrekende deel tussen de Schellemoerswegeling en de Krukweg hebben we langer gedaan”, zei De Feijer met gevoel voor understatement. “Er heeft een hele lange tijd tussen fase één en twee gezeten.”

'Als de bouw eenmaal begint, dan gaat het toch snel'

Het waterschap en Goes dachten lang na over allerlei varianten. Ze kregen bovendien te maken met tegenstand uit de omgeving. Vooral De Goese Golf was fel gekant tegen de aanleg van het fietspad. De golfbaan was bang dat zijn golfers en de fietsers te dicht op elkaar zouden komen als het pad zou worden aangelegd.

Wanhoop

Meerdere rechtszaken waren het gevolg. Precies 364 dagen na de definitieve uitspraak van de Raad van State over het fietspad kon het dan toch worden geopend. “Als de bouw eenmaal begint, dan gaat het toch snel”, zei wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes. Er waren, onder meer door gevonden munitie, wel een paar tegenslagen, maar deze leverden geen grote vertragingen op. “We hebben als gemeente op gezette tijden momenten van wanhoop gehad, maar uiteindelijk kwam het toch weer goed. Het is gegaan zoals het is gegaan en het resultaat is schitterend. Het is meer dan een fietspad. Het hele gebied is opgewaardeerd.” Zowel De Feijter als Meeuwisse benadrukten dat het nieuwe pad goed is voor de veiligheid. De eerste ging kort in op de berichten dat het waterschap stopt met de aanleg van nieuwe fietspaden. “Er verandert wel eens door voortschrijdend inzicht. We leggen heus nog steeds fietspaden aan, maar dan met name ontbrekende delen en we verbreden bestaande. Bovendien werken we met andere overheden aan gebiedsvisies, zoals in Langeweegje. Dit is ook een prima voorbeeld van goede samenwerking.”

Naast het fietspad is ook de verbinding tussen de Manneeweg en Hogemeet en de Manneeweg en Stelleweg opgeknapt. In totaal kostte het project 1.922.000 euro. De gemeente Goes nam 1.292.000 euro voor haar rekening, de resterende 630.000 euro was afkomstig van het waterschap.[l]