Folkband Squander Squad staat op zaterdag op het podium in Nisse. FOTO MARIJE VAN DEN OEVER
Folkband Squander Squad staat op zaterdag op het podium in Nisse. FOTO MARIJE VAN DEN OEVER Foto: Marije van den Oever

Muziekfestival Nisse duurt nu drie dagen

NISSE - Muziekfestival heeft er dit jaar een extra dag bij. Van vrijdag tot en met zondag staat het dorpshart in het teken van de muziek. "We beginnen de dag rustig en bouwen dan langzaam naar het feestje 's avonds", zegt Kees Wondergem, die verantwoordelijk is voor de programmering.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het evenement, de opvolger van de Pastorale, moet je zien als één festival, maar bestaat wel uit drie onderdelen. Vrijdag om 19.00 uur barst het feest los met het Dialectfestival. In de Mariakerk treden dan artiesten op die zingen in hun streektaal. Veel Zeeuwen zullen Dingeman de Visser en Anja Kopmels kennen, maar Björn van der Doelen is de bekendste naam op de affiche. De oud-voetballer van PSV tourt door het hele land met zijn Nederlandstalige nummers.

Op zaterdag is er voor het eerst een streekproductenmarkt: Borsele Proof. Er zijn streekproducten zoals wijn, appeltaart, kaas, bonbons, vers fruit en likeur te koop. Ook worden er oesters open gestoken en er zijn presentaties en proeverijen. “Je struikelt over de foodtruckfestivals. Wij hebben streekproducten. Dat past bij ons”, zegt Kees Wondergem. Cecilia Martens van het organisatiecomité is het met de muzikant en programmeur eens. “We willen dat het hele festival een beleving is”, zegt Martens. “Mensen moeten ook lekker kunnen struinen over het Dorpsplein.”

Luistermuziek

Ze kunnen dat doen onder het genot van sfeervolle muziek. Overdag staan op de vier podia muzikanten met luistermuziek. ‘s Avonds bouwt het langzaam op naar een groot feest. “Het wordt steeds intenser”, zegt Wondergem, die doelt op optredens van Rolling Stones-tributeband Gimme Shelter, folkband Squander Squad en soulband Smelly Kitchen. Er is op zaterdag ook een jongerenpodium met shows van bands, die één van de talentenjachten in Zeeland hebben gewonnen. De laatste dag van het festival is een retrodag met oldtimers, een vintage-markt en rockabilly-optredens. Wondergem en Martens kijken uit naar het festivalweekend. “We zullen geen Concert at Sea worden, maar we hebben de grens nog niet bereikt. We willen het elk jaar een beetje beter doen”, zegt Wondergem. Martens knikt. "De sfeer is altijd fantastisch op het Dorpsplein. We moeten alleen hopen op mooi weer. Dat is het enige waarop we geen invloed hebben.”

Het programma staat op www.pastorale.nl.[l]