Het vrijwilligersteam is vrolijk en gemotiveerd. FOTO JESSICA ROVERS
Het vrijwilligersteam is vrolijk en gemotiveerd. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Picasa

'Het leukst zijn de verhalen van passagiers'

KATS – Vrijwilligers hebben afgelopen weekeinde, samen met de Noord-Bevelandse wethouders Anja Slenter-Jamar en Pim Schenkelaars en vertegenwoordigers van de provincie Zeeland en Connexxion, gevierd dat de buurtbus op Noord-Beveland vijf jaar bestaat.

DOOR JESSICA ROVERS

Omdat de officiële start van de buurtbus in 2013 plaatsvond bij het dorpshuis in Kats vond de jubileumviering hier dit weekeinde ook plaats. De aanwezigen werden getrakteerd op koffie en gebak.

Persoonlijk

Zeeland telt in totaal eenentwintig buurtbussen en de bus op Noord-Beveland is één van de eerste die, op initiatief van de provincie Zeeland, werd ingezet. Na een wat onwennige start draait de Noord-Bevelandse vereniging nu op een stabiel team van dertien vrijwilligers. In totaal rijden zij tien diensten per week, verdeeld over vijf ochtenden en vijf middagen. Secretaris van de buurtbusvereniging Marjan de Fouw is vrijwilligster van het eerste uur en legt uit dat de bus tussen Kats, Kortgene en Colijnsplaat rijdt en een aansluiting is op lijn 132 bij de Zeelandbrug. “De buurtbus ging de belbus vervangen en de gemeente Noord-Beveland organiseerde een voorlichtingsbijeenkomst om vrijwilligers te werven”, vertelt De Fouw hoe het vrijwilligerswerk voor de buurtbus op haar pad kwam. “Ik deed al vrijwilligerswerk, omdat ik het belangrijk vind om maatschappelijk bezig te zijn en een sociaal belang te dienen. De buurtbus vervoert wekelijks gemiddeld tussen de 130 en 160 passagiers en draagt daarmee bij aan de leefbaarheid op het platteland. Ik rijd graag en ga graag met mensen om. Er is in een kleine bus meer één op één contact dan in een grote bus en mensen vertellen mij tijdens het rijden hele persoonlijke verhalen. Dat maakt het zo leuk.”

'Fijn om iets te doen

voor de maatschappij'

De tevreden passagiers maken het chauffeur zijn voor De Fouw ook plezierig. “Laatst kwam er zelfs een vrouw met een bloembakje aanzetten, omdat ik haar een luisterend oor had geboden.” De club vrijwilligers is heel gemotiveerd. “Ik zeg altijd: je doet werk dat vrijwillig is, maar niet vrijblijvend. Je moet er wel staan en gelukkig doen we dat ook allemaal.”

Beleefd

Ook vrijwilliger Ger Hermens heeft al veel positieve ervaringen opgedaan in de bus. Naast zijn woning in Grave heeft hij een tweede huis in Wissenkerke. “Ik kan niet stilzitten en na heel ziek te zijn geweest, wilde ik mij weer inzetten voor de maatschappij."

'Wel eens een

plantenbakje gekregen'

Hermens is altijd zelfstandige geweest, vertelt hij. "Vroeger hadden we een transportbedrijf, dus rijden is mij met de paplepel ingegoten", aldus Hermens. "Het is hier een kleine gemeenschap en iedereen staat voor elkaar klaar. De jeugd hier is ook heel anders dan bij ons. Ze zijn allemaal heel lief en beleefd. Echt geweldig. Als ze de bus uitstappen, wensen ze mij een goede dag. Ik doe het nu een jaar en ik hoop nog op de buurtbus te rijden zolang het kan.”

Meer informatie

Meer vrijwilligers zijn altijd welkom bij de buurtbusvereniging voor de gemeente Noord-Beveland. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie mailen naar
fouwwis@zeelandnet.nl of contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk & Mantelzorg van de gemeente Noord-Beveland, via telefoonnummer 14-0113 en de gemeentelijke website
www.noord-beveland.nl. [l]