TTO / Technasium leerlingen Het Goese Lyceum winnen reis naar Ierland

GOES - Een team van vier technasiumleerlingen uit 4 (tweetaling)vwo hebben de nationale tto GLOBE Science Fair gewonnen met hun onderzoek “The Effect of Eco-Friendly Embankments”. De leerlingen maakten indruk op de jury vanwege de wetenschappelijke aanpak en de innovatieve wijze waarop nitraat- en ammonia metingen werden uitgevoerd. Er werd o.a. een nieuw instrument voor het bemonsteren van slootwater ontwikkeld.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Wouter Quist, beleidsmedewerker waterkwaliteit bij Waterschap Scheldestromen. Leerlingen uit 4 (t)vwo ondersteunden de technasiumleerlingen met een theoretische voorstudie.

Prijs
Hun prijs: deelname aan de GLOBE Learning Expedition in Ierland!
De ambassadeur van de VS, Pete Hoekstra reikte een cheque uit om deel te nemen aan de internationale Globe Learning Expedition 2018 in Killarney, Ierland. Voor meer informatie zie: https://www.globe.gov/news-events/meetings_symposia/globe-learning-expeditions/2018-killarney-ireland


Reis
Afgelopen week reisde het team, onder begeleiding van Diane Robyn en Klaas Groot, beide docent aan Het Goese Lyceum, af naar Killarney om samen met winnaars uit 43 andere landen deel te nemen aan dit internationale event, georganiseerd en ondersteund door de NASA (National Aeronautics and Space Administration), NSF (National Science Foundation) en de Globe organisation.
Leerlingen konden deelnemen aan fieldresearch in het natuurpark van Killarney waarbij een deel van de rivier in kaart werd gebracht met fysisch, chemische en biologische metingen en waarnemingen. Begeleiders konden deelnemen aan workshops en presentaties m.b.t. internationale onderzoeksprogramma’s. Voor de begeleiders een bron van inspiratie om deelname aan deze programma’s voor de NASA verder uit te werken met leerlingen van het technasium van Het Goese Lyceum en Pieter Zeeman in Zierikzee, beide onderdeel van Scholengroep Pontes. [l]