Oeljebroelje is een laagdrempelig festival. FOTO ELISABETH DE GRAAG
Oeljebroelje is een laagdrempelig festival. FOTO ELISABETH DE GRAAG Foto: Elisabeth de Graag

Oeljebroelje biedt alle soorten amateurkunst

ELLEWOUTSDIJK – Fort Ellewoutsdijk is zondag (22 juli) weer het toneel voor het cultuurfestival Oeljebroelje. Tijdens het evenement, dat dit jaar zijn achtste editie beleeft, presenteren meer dan veertig Zeeuwse amateurkunstenaars hun werk.

DOOR JESSICA ROVERS


Het geheel van Oeljebroelje wordt muzikaal omlijst door Zeeuwse artiesten, onder wie Peetman Wisse, Broazinha en No Regrets. Kinderen kunnen reuzebellen blazen en deelnemen aan een speurtocht door het fort.


Zeeuwen
Qua opzet is er volgens Alice Speckmann, voorzitter van de Culturele Raad Borsele, dit jaar niet veel veranderd ten opzichte van voorgaande jaren. “Het is een evenement voor en door Zeeuwen. In eerste instantie vond Oeljebroelje altijd plaats op de laatste zondag van de zomervakantie, zodat mensen nog iets leuks hadden om naar toe te gaan voordat de scholen weer begonnen. Omdat dit jaar die dag een ander groot cultureel evenement plaatsvindt, hebben we besloten het eerder te houden. Uiteraard zijn ook toeristen welkom”.

Bewegingstheater
Kenmerkend voor Oeljebroelje is de diversiteit in het werk van de deelnemers. Speckmann legt uit dat dit ook doorklinkt in de naam van het festival. “Oeljebroelje is Zuid-Bevelands dialect voor 'van alles wat'. En dat is het ook. We proberen elk jaar een evenwichtige verdeling te maken van alle disciplines binnen de amateurkunst”.
Ook de programmering is breed opgezet, met elk uur een andere muzikale artiest. Daarnaast is er bewegingstheater van Konpaku. De kunstmarkt is van 11.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken. Dit jaar is ongeveer de helft van de deelnemers nieuw als exposant op het festival, de andere helft heeft al eerder deelgenomen. “Het festival is bedoeld om Zeeuwse kunstenaars op weg naar roem een plekje te geven om zich te presenteren. Het leuke is dat de kunstenaars die dag zelf ook allemaal aanwezig zijn, dus bezoekers kunnen een praatje met hen maken of vragen stellen over hun werk.”


Samenwerking
Dit jaar is voor het eerst een start gemaakt met een samenwerking tussen de Zeeuwse Lichting en de Kunstbende. Zo is in een van de kazematten de animatie ‘Blossom’ te zien van de in 2017 aan de kunstacademie van Breda afgestudeerde Anne Pijnenburg. De animatie van Anne werd gespot tijdens een presentatie begin dit jaar bij het CBK Zeeland in Middelburg. Tussen het wisselen van de bands zingt 18-jarige Jan Corné van der Wekken liedjes. Jan werd afgelopen voorjaar gescout bij de Kunstbende-voorronde in Goes. Daar deed hij mee in de categorie cabaret. “Eén van de winnaars van de Kunstbende kan als prijs deelname aan Oeljebroelje winnen. Ook willen we samenwerking met de Zeeuwse lichting verder uitbouwen. We kunnen op deze locatie niet veel verder groeien, maar blijven inzetten om ons inhoudelijk te verbeteren en om de kwaliteit hoog te houden. Het festival is voor jong en oud en om het laagdrempelig te houden is Oeljebroelje gratis toegankelijk.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.cultureleraadborsele.nl.