De reddingsbrigade doet belangrijk werk. FOTO KAREL WEIJLAND
De reddingsbrigade doet belangrijk werk. FOTO KAREL WEIJLAND Foto: Karel.Weijland

'We zijn vooral een gezellige zwemvereniging'

GOES – De reddingsbrigades beleven drukke tijden met dit warme weer en de vakantieperiode. Daarbij viert de Goese Reddingsbrigade dit jaar ook dat de vereniging veertig jaar geleden is opgericht.

DOOR JESSICA ROVERS

Het hoofddoel van de reddingsbrigade is in al die jaren niet veranderd: opleiden in het redden van drenkelingen en het voorkomen van verdrinkingsongevallen. De Goese Reddingsbrigade verzorgt opleidingen en uitvoerende taken rondom zwemmend en varend redden voor zowel kinderen als volwassen.
Secretaris Manita Meijaard is lid van het eerste uur van de Goese Reddingsbrigade. Ze vertelt dat de vereniging het veertigjarig jubileum in september viert. “Met de jongste leden gaan we naar het Veerse Meer waar ze deelnemen aan een scenario waarin ze met reddingsboten beren en poppen moeten evacueren en in veiligheid moeten brengen”, vertelt Meijaard. “Aan het einde van de middag is er voor oud-leden een receptie en vanaf 19.00 uur is er een buffet en maken we er een gezellige avond van.”
De vereniging telt tussen de zestig en zeventig leden. Volgens Meijaard is het ledenaantal bij de Goese Reddingsbrigade de afgelopen vier decennia redelijk stabiel gebleven. “Het varieert een beetje. Aan het eind van het seizoen vallen er altijd mensen af, omdat ze gaan studeren of omdat ze het niet meer leuk vinden, maar aan het begin van het seizoen komen er ook altijd weer leden bij.”
De laatste weken voor de zomervakantie delen medewerkers van de Stichting Maatschappelijk werk en Welzijn Oosterschelderegio (SMWO) flyers uit op scholen voor de reddingsbrigade, in de hoop dat dit weer nieuwe leden oplevert.

Evenementenbewaking
De leeftijd van de leden ligt ver uit elkaar, grofweg tussen de zes en vijftig jaar. “In het zwembad zijn het vooral kinderen en jongeren die het reddend zwemmen doen. De trainingen evenementenbewaking, zoals bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas, worden gedaan door volwassenen. Ze worden bekend gemaakt met boten en ook kunnen we hen doorverwijzen naar de post bij het Banjaardstrand van de reddingsbrigade Domburg. Bij de vereniging kunnen ze tot lifesaver 3 gaan, dat betekent dat je twaalf jaar bezig kunt zijn. Je doet één jaar over een diploma.”

Zelfredding

Meijaard typeert de Goese Reddingsbrigade als een gemoedelijke zwemvereniging. “Gezelligheid is absoluut belangrijk binnen de vereniging. Mensen kiezen voor de brigade, omdat ze meer willen dan alleen banenzwemmen. Je leert jezelf en anderen redden, dus er komt ook een stukje spanning bij kijken.”
De afgelopen jaren is er volgens haar wel het een en het ander veranderd in de wereld van de reddingsbrigades. “Toen ik begon hadden we nog twee uur per training in het zwembad. Nu maar één. Ook was er vroeger een wedstrijdgroep. Het zou mooi zijn als we zouden kunnen groeien in zwemtijd en weer een wedstrijdgroep zouden kunnen vormen. De afgelopen drie jaar is de hele diplomalijn aangepast. Nu ligt meer de nadruk op zelfredding. Ik ben begonnen met zwemmen en had op een gegeven moment alle diploma's. Toen wilde ik graag mijn kennis weer doorgeven aan de nieuwe generatie. Het is gewoon leuk. Iedereen met een diploma A en B is welkom.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op
www.goesereddingsbrigade.nl. [l]