De 's-Heer Hendrikskinderenstraat in Goes. FOTO A.C. BOLUIJT
De 's-Heer Hendrikskinderenstraat in Goes. FOTO A.C. BOLUIJT Foto: A.C. Boluijt

Een bekende straat in Goes

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: Wie weet er meer over te vertellen?

Deze keer een ansichtkaart van omstreeks 1900 die uitgegeven is door A.C. Boluijt. Het is de ’s-Heer Hendrikskinderenstraat in Goes. Op de kaart staat Heer Hendrikstraat. Een foutje of werd de straat vroeger zo in de volksmond genoemd? Op de voorkant staat de afzender van de kaart. Waarom? Vroeger was dit de belangrijkste toegangsstraat naar het stadscentrum met veel winkels. Wie weet meer over deze foto?

Reacties mailen kan naar info@hkdebevelanden.nl of per post naar Heemkundige Kring De Bevelanden, Postbus 2159, 4460 MD Goes. De komende dagen komt dit artikel ook op de Facebook-pagina van de kring voor reacties. Reacties staan over twee weken in deze rubriek. Onder de inzenders wordt een waardebon en historisch tijdschrift De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Gerrie van der Lee.

Vorige foto

De vorige foto was van de Duitse fotograaf Carl Wilhelm Bauer (1845-1911) die zich in 1865 in Goes vestigde. Een markant gebouw, de Strafgevangenis. Kees Griep denkt dat de foto van voor 1869 is. Hij verwijst naar een artikel in de Goesche Courant van 13 augustus 1869 met een advertentie van boekwinkel A.A.W. Bolland die ‘vier photografiën voor salon of zitkamer’ aanbiedt. Eén daarvan is van de gevangenis met hogere burgerschool en ijzeren draaibrug. De afgebeelde foto is vermoedelijk een uitsnede van deze grotere foto. Boven ons artikel stond Stadsgevangenis. Een alerte Gerrie van der Lee maakt ons er op attent dat op de gevel Strafgevangenis staat. Zij meldt dat in het recente verleden het Zeeuws Consultatiebureau Alcohol en Drugs (ZCAD) in het gebouw gevestigd was. Leo Menheere meldt dat ook het Belastingkantoor in dit gebouw zat. [l]