Slapeloze nachten

Er zijn wel eens nachten dat ik de slaap lastig kan vatten, maar hoe raak je in dromenland als je op één dag bijna zestien miljard dollar armer bent geworden?

Moeilijk, gok ik. Maar eerlijk gezegd heb ik geen idee. In de eerste plaats - en dat zal u niet verbazen - omdat een bedrag met zoveel cijfers in de verste verte niet op mijn rekening staat. Zou het zijn zoals toen ik als kind mijn, met het wassen van auto’s verdiende gulden kwijtraakte op weg naar de snoepwinkel? Of zoals die ene keer, toen ik al fietsend een portemonneetje met 100 gulden boodschappengeld verloor dat, zo bleek later, was gevonden door iemand die het naar het politiebureau had gebracht.

Ik heb geen idee. Ook niet omdat Mark Zuckerberg, want over dat arme schaap gaat het, bij het schrijven van deze column nog niks heeft gezegd sinds zijn zwarte donderdag. Nadat Facebook zijn kwartaalcijfers en verwachtingen had gedeeld kelderde het aandeel met een kwart in waarde. Daardoor verdampte 120 miljard dollar. Nooit eerder verloor een bedrijf zo snel zoveel geld. De redenen? De schandalen rondom het online smoelenboek, de strengere privacyrichtlijnen van de Europese Unie en een daling van het aantal dagelijkse gebruikers, vooral in Europa.

Amerikaan Zuckerberg blijkt echter evenmin een dagelijkse gebruiker. Sinds het kelderen van het aandeel is het stil op zijn Facebook-pagina, die hij normaal gebruikt voor van alles en nog wat. Misschien weet hij het niet of heeft hij er simpelweg geen zin in. Ik krijg er bijna een Nina Brink-achtig gevoel van. Brink was de vrouw van World Online, die kort voor de beursgang haar aandelen tegen een spotprijs bleek te hebben verkocht. Het was funest voor het vertrouwen in de internetprovider, die dan ook in ijltempo verdween. Het lijkt me sterk dat het met Facebook die kant opgaat, maar problemen zijn er wel degelijk. Dat aandeelhouders het ooit zo bejubelde bedrijf zo hard laten vallen, hoewel het door twee miljard mensen wordt gebruikt en winst maakt, moet Zuckerberg zorgen baren. Van die zestien miljard dollar hoeft hij niet wakker te liggen, hij heeft er nog bijna 70 miljard op de bank. Of en hoe hij het tij kan keren voor zijn geesteskind moet echter wel voor slapeloze nachten zorgen.[l]