Ben en Ingrid van Dalen in hun brouwerij Het Gansje. FOTO PETER URBANUS
Ben en Ingrid van Dalen in hun brouwerij Het Gansje. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Brouwerij opent deuren in legendarisch horecapand

GOES - Binnen zeer afzienbare tijd is Goes een nieuwe café-brouwerij rijker. Ben en Ingrid van Dalen leggen momenteel de laatste hand aan de inrichting van Brouwerij Het Gansje en aan het bier. Zodra het bier op dronk is, zal de (waarschijnlijk) kleinste brouwerij van Nederland de deuren openen.

DOOR PETER URBANUS

“Op 2 juli rolde de laatste vergunning uit de printer”, lacht Ben van Dalen in het pand in de Goese binnenstad. Een zachte hopgeur vult intussen de ruimte. Ingrid is aan het brouwen. Met zijn opmerking wil Ben maar aangeven wat een werk het is om een klein café met inpandige microbrouwerij te openen. “De regelgeving is enorm streng. Zodra je ook maar een liter bier commercieel gaat brouwen komt er een hele berg administratie bij kijken.”

Instanties
Niet dat de instanties niet meewerkten. Integendeel, maar het vraagt wel veel papierwerk en nogal wat geduld. In het pand op het hoekje van de Magdalenastraat en het Gouden Muilstraatje zit al sinds 1903 horeca, maar een brouwerij is hier nieuw. En dus moest het bestemmingsplan worden gewijzigd. Daarnaast betekent het brouwen van bier op commerciële basis dat je accijnzen moet afdragen. “De gemeente werkte echter graag mee, omdat ze een gevarieerd aanbod voor dit deel van de binnenstad nastreeft.”
De opzet is bijzonder te noemen. Ingrid van Dalen-Hoogerdijk brouwt al sinds de vroege jaren ‘90 van de vorige eeuw bier, maar tot nu toe altijd hobbymatig. Enkele malen per week zal ze ‘batches’ van maximaal twintig liter bier brouwen, in een afgescheiden gedeelte achterin de zaak. “In de middeleeuwen was brouwen nog een vrouwenzaak”, licht ze toe.

Fusten
Qua smaken mogen de klanten rekenen op ‘basic’ bieren, goed van smaak en ongefilterd. Blond, tripel, dubbel, tarwebier en soms een uitstapje naar Indian Pale Ale of porter, belooft Ingrid. Het bier zal grotendeels op 19-literfusten worden afgevuld, die eenvoudig schoon te maken zijn voor hergebruik. Verkoop van het eigen bier in het café betekent nauwelijks vervoerkosten. Het bier zal in principe alleen verkrijgbaar zijn in de kroeg. “Groter groeien dan dit is niet onze doelstelling”, zegt Ben. Ook bij de inrichting heeft het echtpaar zoveel mogelijk gekozen voor hergebruik van materialen, al dan niet afkomstig uit de verbouwing.

Verleden
Veel oudere Bevelanders hebben herinneringen aan het pand. In het verleden zaten er cafés in met illustere namen als het Gouden Muiltje, De Luifeltjes, Proeflokaal en Time Out. Het paar kocht het pand al in 2016. Het stond toen al even leeg, vertelt Ben. “Toen ik de brievenbus leegde vond ik post uit 2013.”

'In vond post uit 2013'

De verbouwing kostte veel tijd en inspanning. Vanwege de brouwerij moest er een luchtverversingsinstallatie worden aangelegd. Toen Ben de oude bar loshaalde, stelde hij vast dat de betonvloer maar een deel van het oppervlak besloeg. “Verder lag er hout op zand, maar dat was al deels vergaan. We hebben dus maar een nieuwe betonvloer laten storten. Dat betekende drie weken wachten. Veel spullen voor de inrichting zijn volgens Ingrid van Marktplaats gehaald. Ook de biertap werd tweedehands gekocht, maar moest wel worden aangepast.”

Liefhebbers
Qua klandizie denken Ben en Ingrid aan de leeftijdsgroep van 30 tot 70 jaar. Liefhebbers van speciaalbieren, al zal er ook koffie, thee en fris verkrijgbaar zijn. Het Gansje gaat begin augustus open, maar dan moet het bier goed op dronk zijn en voldoende koolzuur bevatten voor een mooie schuimkraag. Ben en Ingrid willen wel goed van start gaan.[l]