Afbeelding
Foto: Leonard Passchier

Goes zoekt oplossing voor overlast bij de Sprienke

GOES - De gemeente Goes hoopt eind dit jaar een oplossing te hebben voor de parkeeroverlast bij mytylschool de Sprienke in Goes.


DOOR BRITTA JANSSEN


Omwonenden ervaren al jaren hinder, erkent wethouder Loes Meeuwisse. “Een eenvoudige en goedkope oplossing is er niet”, zegt ze. “We moeten met alle partijen om de tafel.”

Verkeersborden

Mytylschool de Sprienke ligt aan het Vivaldipad, middenin de woonwijk. De gemeente weet dat omwonenden last hebben van de taxibusjes voor het leerlingenvervoer. Zij klagen over bijvoorbeeld busjes die lang parkeerplaatsen bezetten, uitritten blokkeren en foutparkeren, illustreert Meeuwisse. Er is de afgelopen jaren volgens haar overlegd tussen de gemeente, omwonenden, de school en vervoerders van de taxibusjes. “Er zijn onder meer afspraken met chauffeurs gemaakt, verkeersborden verduidelijkt en paaltjes geplaatst. We realiseren ons dat hiermee de structurele knelpunten niet opgelost zijn.”
Nu zorgorganisatie Gors 32 zorgappartementen wil bouwen aan de naastgelegen Beethovenlaan hebben de omwonenden van de Sprienke hun zorgen nogmaals onder de aandacht gebracht in het gemeentehuis. Bewoners en chauffeurs van de taxibusjes parkeren bij het leegstaande pand aan de Beethovenlaan en door de nieuwbouw verdwijnt die mogelijkheid.

Ruzie
Omwonenden hebben een zwartboek met klachten ingediend, zoals onvoldoende parkeergelegenheid door het brengen en halen van de leerlingen, geparkeerde auto’s van het personeel en bezoek aan het zwembad in de school. De verkeersveiligheid is volgens de omwonenden in het geding en ook melden zij schade aan tuinen en de openbare ruimte door manoeuvres van de bestuurders van de taxibusjes. Ze klagen daarnaast over sigarettenpeuken en afval op straat van taxichauffeurs, draaiende motoren en ruzie met ouders of taxichauffeurs wanneer omwonenden hen aanspreken over de overlast.
Een structurele oplossing vinden is volgens de wethouder moeilijk. Om scenario’s voor een oplossing in beeld te brengen, doet de gemeente de komende maanden onderzoek. Hierbij betrekt ze alle partijen, zoals de school en de omwonenden, aldus Meeuwisse. “Een mogelijkheid kan zijn dat de taxibusjes elders wachten, zodat de overlast bij de school qua tijd vermindert. Misschien kunnen we in de buurt een parkeerterrein aanleggen.” [l]