Tijdens de Beach Cleanup Tour ruimen vrijwilligers afval op langs de Zeeuwse kust.
Tijdens de Beach Cleanup Tour ruimen vrijwilligers afval op langs de Zeeuwse kust. Foto:

Vrijwilligers maken Neeltje Jans weer schoon

NEELTJE JANS - Een nieuwe editie van de jaarlijkse Beach Cleanup Tour gaat woensdag van start. In twee weken maken vrijwilligers Noordzeestranden schoon. Dat gebeurt ook langs de Walcherse kust en bij Neeltje Jans.


DOOR BRITTA JANSSEN

De opruimactie is een initiatief van Stichting De Noordzee, een natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een gezonde Noordzee. De zesde Beach Cleanup Tour vindt plaats van 1 tot en met 15 augustus. Iedere dag maken vrijwilligers andere stranden schoon tussen Cadzand en Schiermonnikoog. Donderdag (2 augustus) zamelen zij zwerfvuil in op het strand tussen Vlissingen en Zoutelande. Vrijdag (3 augustus) doen ze dat op Neeltje Jans.

In de afgelopen vijf jaar is tijdens de tour met behulp van bijna 10.000 vrijwilligers 72.355 kilo afval opgeruimd, aldus de stichting. 'Dat is meer dan 10.000 volle vuilniszakken. Als je die op elkaar zou stapelen, bereik je gemakkelijk een hoogte van 8000 meter, ruim veertig keer zo hoog als de Euromast.' De inhoud bestaat voor 93 procent uit plastic in de vorm van onder meer doppen, snoep-, chips- en snackverpakkingen, ballonnen en sierlinten.

Aanmelden

Wie wil helpen om het strand schoon te maken, kan zich aanmelden via
www.beachcleanuptour.nl. [l]