Geld voor allesomvattend boek over Noord-Beveland

WISSENKERKE - Noord-Beveland wil 30.000 euro uittrekken voor een boek over de geschiedenis van de gemeente. Het is 20.000 euro minder dan een eerste plan.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Begin dit jaar kwam het college van burgemeester en wethouders met een voorstel om 50.000 euro beschikbaar te stellen uit het samenlevingsfonds voor een boek over Noord-Beveland van voor 1532. Het oude eiland kwam in 1530 onder water te staan. Twee jaar later staken er nog slechts twee kerktorens boven het zeewater uit. Pas aan het einde van de 16e eeuw werd begonnen met de inpoldering en kreeg het huidige Noord-Beveland vorm. Professor Arie van Steensel van de Rijksuniversiteit Groningen zou het boek schrijven. Tijdens de behandeling van het voorstel in januari bleek dat Matty Verkamman van Kick Uitgevers ook bezig was met een boek over de geschiedenis van Noord-Beveland, in lijn van het succesvolle, door Kees Slager geschreven ‘Tholen’.

Hij opperde het onderzoek van Van Steensel in dat boek op te nemen. Er volgden enkele gesprekken tussen het college, de in Kats woonachtige Verkamman en Van Steensel. Uitkomst is het voorstel om Van Steensel 20.000 euro te geven voor het onderzoek naar het middeleeuwse Noord-Beveland en Verkamman 10.000 euro voor de uitgave van het boek. Beide mannen hebben gezegd daarmee te kunnen leven. De 30.000 euro komt overigens niet uit het samenlevingsfonds, maar uit het potje onvoorzien.[l]