De gedenksteen voor Frans Naerebout. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
De gedenksteen voor Frans Naerebout. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Heemkundige Kring De Bevelanden

De sterfdag van Frans Naerebout

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weet u er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Op 29 augustus 1818 overleed Frans Naerebout, de beroemde loods en mensenredder. Hij woonde bijna zijn hele leven in Vlissingen. De laatste tien jaar bracht hij echter door aan het Goese Sas, als lichtwachter. Hij zou wachter van de nieuwe sluis worden, maar dat is niet doorgegaan. Waarom niet? Bij het Goese Sas herinnert deze steen aan hem. Wat weet u hierover te melden?

Reacties kunt u mailen naar info@hkdebevelanden.nl of Postbus 2159, 4460 MD Goes. Dit artikel verschijnt ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Over twee weken zijn de reacties hier te lezen. Onder de mensen die reageren wordt een Agrimarkt-waardebon verloot met een exemplaar van De Spuije.

Laatste foto

De winnaar van de vorige foto van de ‘s-Heer Hendrikskinderenstraat is Mirjam van Benthem. Veel mensen hebben herinneringen aan de straat. Van Benthem en Kees Kasse noemen winkels, zoals kledingzaak Janse van Noordwijck en fietsenwinkel De Regt. Johan Boogaard meldt dat er zelfs een boerderij heeft gestaan. Volgens hem is er veel verdwenen toen Huize Den Berg zich in de patriciërswoning van de familie Van Bommel van Vloten vestigde.

Kees Griep geeft info over fotograaf Abraham Kornelis Boluijt. Hij is aanvankelijk onderwijzer, met standplaatsen in Goes en Hansweert. In 1893 neemt hij de boekhandel van de wed. A.C. de Jonge over, aan de Opril Grote Markt. Hij is ook enige tijd actief als drukker en uitgever van de Zeeuwsche Courant. Zijn drukkerij ligt aan de Rozemarijnstraat. Boluijt verhuist in 1915 naar Teteringen.[l]