Noord-Beveland blijft muziekproject ondersteunen

WISSENKERKE - De gemeente Noord-Beveland blijft enthousiast over ‘Het hele eiland speelt’. Tot en met 2021 trekt ze jaarlijks een bedrag uit van 12.368 euro voor het muziekproject.

DOOR EUGÈNE DE KOK

In ‘Het hele eiland speelt’ werken de vier basisscholen, de Zeeuwse Muziekschool en de muziekverenigingen Apollo uit Wissenkerke, EMM uit Kortgene en Wilhelmina uit Colijnsplaat samen. Doel van het project is om kinderen uit de groepen vijf tot en met acht structureel goede muzieklessen te geven. Door allerlei oorzaken schoten deze er vaak bij in. Noord-Beveland was in 2015 de eerste Zeeuwse gemeente die daarin verandering wilde brengen. Inmiddels zijn meerdere gemeenten gevolgd. Tijdens de lessen leren kinderen instrumenten zoals trombones, euphoniums, baritons en het slagwerk te bespelen. Daarnaast maken ze samen muziek. De lessen monden uit in een uitvoering voor publiek.

Het project is niet onopgemerkt gebleven, want het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft een subsidie van 50.000 euro toegezegd. Het is enthousiast over de kansen die kinderen krijgen en de sociale verbindingen die er door ontstaan. Vanwege het landelijke geld kan de bijdrage omlaag. Tot nu toe trok ze er iets meer dan 25.000 euro voor uit. Naast de nieuwe, jaarlijkse bijdrage van 12.368 euro geeft Noord-Beveland 11.824 euro om leerkrachten bij te spijkeren op het gebied van muziekonderwijs.[l]