Arno Witkam en Marinus Vermue bij het bord in 's-Heerenhoek. FOTO EUGÈNE DE KOK
Arno Witkam en Marinus Vermue bij het bord in 's-Heerenhoek. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Een beetje op elkaar letten'

‘s-HEERENHOEK - De oogst is een drukke, belangrijke, maar ook mooie periode in de gemeente Borsele, vindt wethouder Arno Witkam. “Laat het dan ook voor iedereen een feestje zijn”, zei hij vorige week bij de start van een verkeerscampagne met dezelfde naam.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Op de Molendijk in ‘s-Heerenhoek onthulden de wethouder en Marinus Vermue van de ZLTO woensdag een bord met de tekst ‘Maak van de oogst een feest voor iedereen’. Het is bedoeld als waarschuwing. “Een probleem wil ik het niet noemen, meer een aandachtspunt. We hebben voorgaande jaren best wat klachten gekregen over landbouwverkeer”, legde Arno Witkam uit. In de oogsttijd moeten ze veel werk verzetten. Dat leidt er soms toe dat ze de maximumsnelheid overschrijden. Ik denk dat net is als bij automobilisten, je hebt goede en slechte chauffeurs. Wij willen hiermee vragen of iedereen een beetje op elkaar wil letten en of ze begrip voor anderen opbrengen.”

Dorsmachine

Volgens Vermue moet de liefde van twee kanten komen. Hij begrijpt dat het vervelend is als je haast hebt en er een tractor of dorsmachine voor je rijdt. “Maar we kunnen nu eenmaal niet harder. Als ik rond vijf uur ergens rijd, merk ik dat automobilisten vaak geïrriteerd zijn. Het kan gevaarlijk zijn als ze te dicht op je komen of willen passeren. We moeten respect voor elkaar hebben”, zei hij.

Zelf ontwijkt hij de drukte zoveel mogelijk. “Ik rijd bijvoorbeeld niet graag met een hoge, brede machine op een doorgaande weg zoals de Molendijk. Dat is ook voor mij verre van ideaal. Dan pak ik liever een rustigere weg.” De campagne ‘Maak van de oogst een feest voor iedereen’ richtte zich in eerste instantie alleen op Lewedorp, Ovezande en ‘s-Heerenhoek, omdat de overlast daar het grootste was. “Maar we hebben al vragen gehad uit andere kernen”, aldus Witkam. “We weten dat zo’n bord een attentiewaarde heeft van een paar weken. De oogst duurt echter langer, dus we willen de borden laten rouleren over alle dorpen.” Als het aan Witkam ligt, wordt het een jaarlijkse campagne.[l]