De eerste tentoonstelling in Tilias is 'Nehalennia'. FOTO REM VAN DEN BOSCH
De eerste tentoonstelling in Tilias is 'Nehalennia'. FOTO REM VAN DEN BOSCH Foto: Rem van den Bosch

Ellewoutsdijk krijgt een cultureel centrum

‘We willen kunstminnende mensen bij elkaar brengen’

ELLEWOUTSDIJK – Een deel van de voormalige basisschool De Linde in Ellewoutsdijk is vanaf zondag in gebruik als culturele hotspot Tilias. Met het centrum wil initiatiefnemer en beeldend kunstenaar Rem van den Bosch ontmoetingen tussen mensen in een inspirerende omgeving stimuleren en het kunst- en cultuurklimaat in Zeeland vergroten.

DOOR JESSICA ROVERS

Tilias is gevestigd in een lokaal dat dienst doet als kunstkamer en tentoonstellingsruimte. De eerste expositie die op afspraak te bezichtigen is, is ‘Nehalennia’. Het is een serie fotografische werken van Rem van den Bosch, gebaseerd op de inheemse Keltisch-Romeinse beschermgodin die rond de tweede en derde eeuw werd vereerd bij de monding van de Schelde.

Van den Bosch vertelt dat hij werkt vanuit een ideologie en dat zijn hart bij de beeldende kunst ligt. “Ook ons gezin staat in het teken van mijn werk. We wonen nu zes jaar met veel plezier in Ellewoutsdijk. Het is een bijzonder en mooi dorp waar je je, zodra je binnenkomt, thuis voelt. Ik wil met Tilias beeldende kunst in Zeeland op de kaart zetten in plaats van het naar de Randstad te brengen. Ik wil juist kunstminnende mensen hier naartoe halen.”

Soeten inval

Van den Bosch kwam op het idee om een cultureel centrum te beginnen nadat hij merkte dat er vraag naar was. “We wonen ook in de basisschool. Dat is nu al een soort soeten inval. Heel veel mensen lopen hier naar binnen of zitten in de voortuin. Soms bellen mensen van 60, 70 jaar aan met de vraag of ze even binnen mogen kijken, omdat ze hier op school hebben gezeten. Ik merkte dat er een behoefte was aan een polyvalente ruimte waar mensen samen kunnen komen en verschillende initiatieven kunnen ontplooien.”

Detox

Van den Bosch denkt bijvoorbeeld aan een dd-dag, een digitale detox-dag. “Hierbij gaan de telefoons van alle deelnemers in een kluis en krijgen ze die pas aan het einde van de dag terug. In de tussentijd kunnen zij de dag doorbrengen met wandelen, praten en bijvoorbeeld een boekbespreking.”

Ook kunnen in Tilias culinaire activiteiten plaatsvinden. “Het mooie aan Tilias vind ik dat op deze manier de sociale functie van de basisschool wordt behouden.” Volgens Van den Bosch moeten de meeste initiatieven wel een kunstzinnige insteek hebben. “We willen bijvoorbeeld ook een bed and breakfast realiseren, maar we richten ons dan niet op de alledaagse toerist. We zoeken wel een bepaald soort, kunstminnend publiek. Tilias is een bijzondere overnachtingsplaats. De ruimte hangt ook vol met kunst. Verder willen we een kleine bibliotheek inrichten met kunstboeken. In de toekomst zou ik ook graag werk van collega’s tentoonstellen. Ik wil met Tilias iets neerzetten wat bij mij past, maar er speelt ook een economisch motief mee. Dat moet in het huidige klimaat wel om je als cultureel ondernemer te kunnen continueren. Ik hoop dat Tilias in de toekomst een leuke en gezellige plaats wordt die bekend is in de regio en daarbuiten. Het zou mooi zijn als we mensen van heinde en ver hier naar toe zouden kunnen halen.”