Een van de standwerkers op het concours in Middelburg. Linksonder winnaar Paul Bol in actie. FOTO'S EDWIN MIJNSBERGEN
Een van de standwerkers op het concours in Middelburg. Linksonder winnaar Paul Bol in actie. FOTO'S EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

'Als je er eenmaal staat, kom je niet meer weg'

MIDDELBURG - Paul Bol uit Veldhoven heeft op Dolle Donderdag in Middelburg het jaarlijkse standwerkersconcours gewonnen. Met het aanprijzen van zijn Solinger messen wist hij zowel het publiek als de jury te overtuigen.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

“Mijn geheim? Ik verkoop gewoon hele goede messen.” Paul Bol stelt zich bescheiden op, als hem gevraagd wordt wat het geheim van zijn succes is, maar de jury laat er geen onduidelijkheid over bestaan. Jurylid Ineke van de Put vindt absoluut de beste. “Deze man gaat door tot het gaatje, zelfs als het regent zoals vanmiddag. Hij betrekt werkelijk iedereen bij zijn verhaal. Klasse!”

Overdrijven

Ze overdrijft niet. Vrijwel niemand die op deze dag door de Middelburgse Lange Delft loopt kan de verleiding weerstaan om even te blijven kijken en luisteren naar Bol. Zijn stand valt op afstand al op, omdat er veel mensen omheen staan. Als je eenmaal deel uitmaakt van zijn publiek kom je niet zo makkelijk weg. Hij stelt vragen aan iedereen, maakt aan de lopende band grapjes en voert een ware act op.

Zo kunnen nietsvermoedende bezoekers van een winkel achter zijn kraam nog maar net op tijd wegduiken als Bol een serie komkommerschijfjes over zijn schouders werpt, zo de winkel in. Het is illustratief voor zijn werkwijze. Met de humor die doet denken aan die van de legendarische groenteschaafverkoper Bertus de Regt houdt hij zijn publiek vast en krijgt hij een deel ervan zover om zijn messen te kopen.

Trofee

Het blijkt geen toeval te zijn. “Ik kwam 30 jaar geleden al vaak naar Zeeland en zag Bertus regelmatig aan het werk. Hij heeft me zeker geïnspireerd. Het was heel knap hoe hij zijn schaven aan de man wist te brengen. Het is een mooie opsteker dat ik hier nu een trofee win die naar hem is vernoemd. Achttien jaar geleden won ik overigens ook al eens in Middelburg.”

'Het is een mooie opsteker dat ik win'

De tweede prijs van het concours gaat donderdag naar John Gruter uit Maarssen. Met zijn Blije Voeten Crème gooit hij al jaren hoge ogen bij het publiek. Derde wordt sponsverkoper Jan van Rooij uit Tilburg.

Kermis
Net als de wedstrijd in Goes van twee weken geleden is het Middelburgse standwerkerconcours is een voorronde voor het nationale kampioenschap. Jaarlijks organiseert de Centrale Vereniging Ambulante Handel zo’n 120 concoursen. Nederland telt ongeveer 500 standwerkers. Desalniettemin spreekt de vereniging van een uitstervend ras. Volgens haar zou het zonde zijn als het ambacht verloren gaat, omdat ze de grote smaakmakers zijn van de zomermarkten.
Aan het concours tijdens Dolle Donderdag - er is dan weekmarkt op het Damplein, kermis op de Markt, Culikaravaan bij de Seismolen én standwerkersconcours - hebben 22 standwerkers deelgenomen.

Alphen aan de Rijn
Het Nederlands kampioenschap vindt dit jaar plaats op 28 september in Alphen aan de Rijn. In aanloop daar naartoe zijn er nog voorronden in plaatsen zoals Ede, Heerde, Harlingen en Leek.
Lydia van de Ruit met haar vlekkenzeep aan Capelle aan den IJssel ging vorig jaar met de titel aan de haal. Het was niet haar eerste kampioenschap, want in 2011 was zij ook al de beste. Meer informatie is te vinden op www.standwerker.com.[l]

Afbeelding