Afbeelding
Foto:

Hoe kom je als ondernemer in deze tijden aan goed personeel?

‘Werkgevers moeten aantrekkelijk zijn en blijven’

De economie groeit harder dan verwacht, het ondernemersvertrouwen is skyhigh, net als dat van de consumenten en het aantal vacatures blijft maar stijgen. Heerlijk toch? Zeker, maar als ondernemer moet je niet achterover leunen nu het goed gaat.

VAN ONZE REDACTIE

Het is een wereld van verschil met precies tien jaar geleden, toen zakenbank Lehman Brothers instortte en het begin van de economische crisis inluidde. Toch zijn er ondanks alle positieve cijfers zorgen. Zo baart de krapte op de arbeidsmarkt werkgevers, politici en economen zorgen.

Ondernemers kunnen momenteel moeilijk aan goede mensen komen. Op het toppunt van de economische crisis stonden er tegenover elke vacature ruim zeven werklozen, nu is dat minder dan twee mensen tegen elke vacature.

Bovengemiddeld

Vooral in de zorg, de ICT- en transportsector en de bouw schreeuwen werkgevers om personeel. In Noord-Brabant blijft het aantal banen dit en volgend jaar bovengemiddeld groeien. In Zeeland gaat het iets minder hard, vooral in de detailhandel en financiële dienstverlening, maar ook hier is en blijft de nood hoog. “Is er reden tot paniek?” schreef minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, net voor de zomervakantie in het Financieele Dagblad. “Ja”, antwoordde hij zelf. “Maar laten we daar slim gebruik van maken. We moeten allemaal op scherp staan om op korte termijn banen en werkzoekenden bij elkaar te brengen.”

Uitdaging

Koolmees zegt dat er op lange termijn een goed plan moet komen om vraag en aanbod op elkaar te laten aansluiten, maar op korte termijn zijn vooral de werkgevers aan zet. “Ik begrijp dat dat wennen is”, knipoogt hij naar de crisisjaren.

Uit onderzoek blijkt dat er bijna vier keer zoveel latente zoekers, mensen die een overstap zouden overwegen als ze worden benaderd of daartoe zouden worden verleid, zijn dan actieve zoekers. In de sectoren met de grootste tekorten is het aantal latente zoekers ruim zeven keer groter dan dan actieve zoekers. Het vergt een andere strategie voor werkgevers, die sowieso aantrekkelijk moeten zijn en blijven. Ze moeten de latente zoekers confronteren met vacatures en persoonlijke ontwikkelkansen.

Uitgelezen kans

De speciale uitgave ‘Carrière in de Regio’, die woensdag 19 september verschijnt, is een uitgelezen kans is voor bedrijven in West-Brabant en Zeeland om zich van hun beste kant te laten zien. De uitgave richt zich op de beroepsbevolking en valt bij tienduizenden mensen op de deurmat. Er staan artikelen in die met werk en loopbaan te maken hebben, de kans om je als werkgever te profileren. Interesse? Neem dan voor 11 september contact op via 076-5998111 of advertentie@internetbode.nl.