De strijd tegen het water in beeld. FOTO'S CYNTHIA CATS
De strijd tegen het water in beeld. FOTO'S CYNTHIA CATS Foto: Cynthia Cats

Kapelse gegrepen door strijd tegen het water

KAPELLE - Dijkgraaf Toine Poppelaars heeft dinsdag in de hal van het kantoor van Waterschap Scheldestromen in Middelburg een expositie geopend van Cynthia Cats uit Kapelle. Haar foto’s laten de strijd van Zeeland tegen het water zien.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het is de eerste expositie van de 20-jarige Cynthia Cats. Na het Goese Lyceum, waar ze de route kunst en cultuur volgde, werd ze toegelaten tot de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Daar volgde ze de opleiding fotografie. Ze is later overgestapt naar de AKV Sint Joost in Breda waar ze nu bijna is afgestudeerd.

De fotoserie die vanaf deze week in het waterschapskantoor is te zien is haar afstudeerproject. “Ik laat me heel erg inspireren door mijn omgeving”, vertelt de Kapelse fotografe over de tentoonstelling. “Ik woon al mijn hele leven in Zeeland en de provincie heeft dus mijn interesse. Als ik in het buitenland ben, valt mijn oog ook altijd op onderwerpen rondom water en bescherming tegen de zee. Zeeland is het begin van mijn projecten. Van hieruit ga ik op zoek naar andere onderwerpen die mij interesseren.”

Overstromingen

Het idee voor deze fotoserie is ontstaan tijdens wandelingen met haar camera door Zeeland. Cats ontdekte dat Zeeland veel verdwenen dorpen heeft, opgeslokt door het water tijdens grote overstromingen. “Ik ben in de gebieden gaan wandelen waar deze dorpen waren. Je vindt daar weinig sporen van de gebeurtenissen uit het verleden, maar ik wilde weten of er toch nog iets is te vinden. Op enkele welen na kwam ik echter vooral waterwerken tegen en ik ontmoette mensen van het waterschap. Daardoor ontdekte ik dat alle systemen en werkzaamheden om het water in toom te houden heel goed zijn verweven met het Zeeuwse landschap. Ik besefte dat er heel veel moet gebeuren om het land waar ik woon droog en bewoonbaar te houden.”

Logisch

Door het onderwerp van haar foto’s was het waterschap een logische plek om te debuteren als fotograaf. “Het werk van het waterschap wordt niet altijd door iedereen gezien”, zegt Cats. “Ik vind het belangrijk om dit onder de aandacht te brengen.”

'Wij zorgen in Zeeland voor droge voeten'

De studente heeft enkele van de foto’s uit de tentoonstelling gebundeld. Het eerste exemplaar van het boekje heeft ze dinsdag overhandigd aan dijkgraaf Toine Poppelaars. “Zeeland is bij uitstek een gebied dat is gevormd door de eeuwenlange strijd tegen het water”, zei hij tijdens de opening. “Als waterschap zorgen wij in Zeeland voor droge voeten. Het is leuk dat Cynthia hier aandacht voor heeft en het heeft vastgelegd op beeld. Ik ben blij dat we hebben kunnen bijdragen aan de realisatie van deze expositie.”

Waterdunen

De tentoonstelling is tot eind september te zien in de hal van het waterschapskantoor in Middelburg. Deze is toegankelijk tijdens kantoortijden. De toegang is gratis.

Cats, die binnenkort hoopt af te studeren aan de AKV Sint Joost, richt zich inmiddels al op een volgend project.

Ze vindt het megaproject Waterdunen in Zeeuws-Vlaanderen erg interessant. Het gaat haar dan vooral om de verschillende functies die het gebied in de buurt van Breskens krijgt. “Het water stroomt straks door een nieuwe getijdenduiker twee keer per dag het gebied in en uit. Waterdunen is verder een natuurgebied, er komen recreatiewoningen en het is bovendien een geschikte plek om binnendijks zilte producten te telen. Er wordt dus op allerlei manieren geprobeerd om gebruik te maken van het water. Het water wordt niet alleen tegen gehouden. Het lijkt mij interessant om de ontwikkeling van dit gebied te fotograferen.”

Cats is daarmee al begonnen. Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website www.scheldestromen.nl.[l]

Sporen van het verleden zijn terug te vinden in het Zeeuwse landschap.