Gerben Dijksterhuis maakt met iemand van de zorgboerderij het voer klaar voor de dieren. FOTO JESSICA ROVERS
Gerben Dijksterhuis maakt met iemand van de zorgboerderij het voer klaar voor de dieren. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Door zomerstage ontstaat er wederzijds begrip'

LEWEDORP – In het kader van zijn zomerstage is burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele vorige week donderdag aan de slag gegaan bij De Notenhoeve in Lewedorp. Zijn dag op de zorgboerderij was de laatste in een rij van vier.

DOOR JESSICA ROVERS

Eerder had Gerben Dijksterhuis al zijn handen uit de mouwen gestoken op een loonbedrijf, in een zorgcentrum en bij Berkenhof's Tropical Zoo in Kwadendamme.

Het was de eerste keer dat Dijksterhuis op deze manier een beeld probeerde te krijgen van de verschillende bedrijven in de gemeente. De burgemeester heeft sinds hij is begonnen al regelmatig ondernemers en organisaties bekeken tijdens de reguliere bedrijfsbezoeken.

Wisselwerking

Hij denkt door zijn stages beter inzicht te krijgen in wat er speelt op de werkvloer. “Het is de bedoeling dat ik dit elk jaar ga doen en misschien ook nog aan het einde van het jaar”, zei hij vorige week tijdens zijn bezoek aan De Notenhoeve. “Ik bezoek eens in de twee weken bedrijven, maar dat is maar een bezoek. Met een stage doe je echt mee en krijg je een veel betere indruk van hoe dingen in zijn werk gaan en waar de uitdagingen voor de toekomst liggen. Ook vind ik het belangrijk te kunnen peilen hoe de gemeente er in staat. Het is een wisselwerking. Door uit te leggen hoe het bij de gemeente zit, ontstaat er wederzijds begrip.”

Dijksterhuis was erg enthousiast over zijn ervaringen. “Het is prachtig om te zien hoe sommige dingen gaan en welke doelgroepen er allemaal zijn. Ik vind het heel leuk om daarmee in aanraking te komen, zeker ook omdat dat in mijn dagelijks werk vaak niet het geval is.”

Werkzaamheden

Op de Notenhoeve hielp hij mee met het verzorgen van de dieren en het maken van een nieuwe kist voor het voer. “Meestal werk ik zo'n vier uur mee bij een bedrijf. De werkzaamheden zijn heel divers. Ik heb in Tropical Zoo drie kwartier met slangen gestaan om ze bij kinderen om de nek te leggen, ik heb op een combine gereden en ik heb met ouderen voorbereidingen getroffen voor een mis. Het mooie is dat je echt in gesprek komt met mensen en een beeld krijgt van een organisatie. Dit helpt als zoiets een keer voorbij komt tijdens een vergadering. Je weet dan toch beter wat er speelt en waarom er bijvoorbeeld iets gevraagd wordt.”

Contact

De burgemeester is blij dat er bedrijven waren die zich hebben opengesteld voor een stage. “Sommige bedrijven hebben zelf contact met ons gezocht en andere zijn door ons benaderd. Het is leuk om te zien dat er zo veel zijn die willen meewerken. Ik zit hier nu een jaar en ik ontdek steeds meer van de gemeente. Zorgboerderij De Notenhoeve vind ik een fantastische onderneming. Hier wordt zorg gecombineerd met landbouw en voor veel mensen is dat heel prettig. Ze hebben een schitterend uitzicht en kunnen lekker wandelen en werken met dieren. Als ik oud en grijs ben, zou ik best op zo'n plek terecht willen komen.”[l]