De familie Bessem op hun jacht in de stadshaven. FOTO JESSICA ROVERS
De familie Bessem op hun jacht in de stadshaven. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Het is een categorie die lijkt uit te sterven'

GOES - Zeeland bruist in de zomer. Elk jaar komen honderdduizenden toeristen uit binnen- en buitenland hier naar toe om te genieten van zon, zee en het strand. De Goese stadshaven is al vier decennia een populaire aanlegplek en ligt ook dit jaar weer vol met jachten en bootjes. Wie leggen er allemaal aan?

DOOR JESSICA ROVERS

Bezoeken zij alleen Goes of bezichtigen deze waterliefhebbers ook andere plaatsen in Zeeland? In de rubriek 'Voor anker in Goes' komen enkele van hen aan het woord over hun Zeeuwse belevenissen.

Al een kwart eeuw vaart Gerrit-Jan Bessem elk jaar met zijn vrouw Nelleke in een zeilboot naar Zeeuwse havens, waarvan Goes er één van is. “We komen hier graag omdat Goes een leuke kern en haven heeft. Op donderdag nemen we altijd de daghap in Lunchcafé Stadhuis en mijn vrouw winkelt hier graag. Door een motorongeluk loop ik niet zo goed meer, dus ik doe het rustig aan.”

Het echtpaar is in totaal vijf tot zes weken onderweg. “Na Goes gaan we naar Zierikzee of Burghsluis. Dat ligt een beetje aan de wind. Gerrit-Jan vertelt dat hij altijd op zeilboten heeft gevaren. “Ik had bij kennissen leren zeilen, maar had pas op mijn 30e de middelen voor een eigen schip. Mijn eerste boot heb ik zelf gebouwd. Na een jaar of elf heb ik mijn huidige boot gekocht. Deze is in 1959 gebouwd. Ik heb pas vakantie als de motor uit is. Naast de rust vind ik het bovendien een sport om mooi hoog aan de wind te zeilen.”

Het tweetal heeft inmiddels heel wat mooie tochten gemaakt. “We varen nu alleen nog in Nederland en hebben jarenlang op het IJsselmeer gevaren, maar ook op de Waddenzee en in Duitsland. De laatste 25 jaar varen we vooral in Zeeland. Ook omdat hier zout water is en er geen muggen zijn. De bediening van sluizen en bruggen en de doorvaart is hier ook goed. Bijzonder is dat we al vijftien jaar met iemand varen die we in Zierikzee hebben ontmoet. Hij is 81 jaar en vaart solo vanuit Düsseldorf naar hier. We treffen elkaar ergens in Zeeland en doen dan dezelfde havens aan.”

Volgens Gerrit-Jan zijn booteigenaren een apart slag mensen. “Een beetje tegendraads misschien. Jammer is dat het een categorie is die lijkt uit te sterven. Ook in de Goese stadshaven wordt het steeds minder druk. Ik weet niet waar ze blijven. Misschien speelt het gebrek aan tijd een rol. Een klassiek schip zoals dat van ons vergt veel onderhoud. Dat moet je willen en kunnen. Wij zijn in ieder geval van plan voorlopig te blijven komen.”[l]