Ook de reddingsdemonstratie tijdens Yerseke by Night trok veel publiek. FOTO JESSICA ROVERS
Ook de reddingsdemonstratie tijdens Yerseke by Night trok veel publiek. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Dit is Yerseke en daar zijn we trots op'

DOOR JESSICA ROVERS

De organisatie was erg tevreden over het evenement. Ondanks wat aanloopproblemen verliep de avond goed en was de opkomst groot. “We hebben veel positieve reacties ontvangen”, laat René van de Guchte van Stichting Yerseke Promotie weten. “Passagiersschip Denick II zat zo goed als vol met mensen die de nachtcruise wilden maken. De sfeer was heel goed. Alle kotters waren versierd en het koor trok bij elk optreden veel publiek.”

Internationaal

Het evenement is bedoeld voor de inwoners van Yerseke die niet kunnen deelnemen aan Mosseldag, omdat ze dan zelf druk zijn met activiteiten. “Uiteraard waren mensen van buiten het dorp ook meer dan welkom. De bevolking weet al veel van Yerseke en legt de lat hoger dan de toerist. We willen met het evenement en Mosseldag laten zien dat Yerseke meer is dan alleen mosselen. Yerseke is internationaal gezien een ontzettend belangrijke distributeur van allerlei soorten vis en seafood. We zijn een bedrijvig dorp. Dit is Yerseke en daar zijn we trots op!”

Educatief

Volgens de organisatie is er een aantal verbeterpunten. Zo zal volgend jaar de mogelijkheid om te proeven verder worden uitgebreid met plaatselijke ondernemingen. “We hebben alles uit het budget gehaald om Yerseke op de kaart te zetten. Misschien dat het voor sommige Yersekenaren wat tegenviel, maar het evenement moet groeien. We gaan kijken of we volgend jaar de educatieve kant, die het verhaal van de visserij en de mossel- en seafoodsector vertelt, meer kunnen mixen met de markt aan de andere kant van de haven. Wat ons betreft was deze eerste editie, met een opkomst boven verwachting, in ieder geval geslaagd.”


Rondvaart

Familie van Hees uit het Belgische Aarschot was erg enthousiast over het evenement. Ze hebben hun vakantie in Wemeldinge zo gepland dat deze samenviel met Yerseke by Night en de Mosseldag. “We zijn vorig jaar voor het eerst naar het mosselfeest geweest en we vonden het geweldig. We hadden ongelooflijk lekker gegeten en een rondvaart gemaakt. De kermis was leuk, net als alle kraampjes, maar het was vooral erg interessant om te zien hoe het allemaal werkt in de visserij en mosselvangst. Alles wat met de scheepvaart te maken heeft spreekt ons aan. Het is geweldig om te zien dat de mannen en vrouwen die hier het hele jaar hard werken nu alle aandacht krijgen. Dit is hun feest.”[l]