Hans Everse is sinds 2017 de manager van Tafel Thuis - Dé Zeeuwse Keuken uit Middelburg FOTO MARIJN RIEMENS
Hans Everse is sinds 2017 de manager van Tafel Thuis - Dé Zeeuwse Keuken uit Middelburg FOTO MARIJN RIEMENS Foto: Marijn Riemens

Gezond en lekker eten met Zeeuwse gewassen

MIDDELBURG - Geen poedertjes toevoegen, maar met verse Zeeuwse streekproducten gezonde en lekkere maaltijden bereiden. Dat is de kookvisie van de 39-jarige Hans Everse. Onder zijn leiding worden er volgens deze denkwijze bij Tafel Thuis in Middelburg ruim 1650 gerechten per dag bereid.

DOOR MARIJN RIEMENS

"Het is ontzettend belangrijk om gezond te eten. Ik ben ervan overtuigd dat dit uiteindelijk leidt tot minder lichamelijke problemen en dus een kleinere zorgvraag'', vertelt Hans Everse enthousiast. Hij is een kok die geen potjes en poedertjes toevoegt tijdens het bereiden van een maaltijd. "Ik gebruik uitsluitend verse producten. Soep van verse tomaten smaakt bijvoorbeeld veel natuurlijker dan tomatensoep uit een pakje. De pure smaak maakt gezond eten ook lekker. Dat is wat ik bij alle Zeeuwen onder de aandacht wil brengen."

Visie

Gezond en lekker, streek en seizoen en meegaan met de tijd van het jaar. Everse heeft deze visie door de jaren heen ontwikkeld. Sinds juni vorig jaar implementeert hij deze stapje voor stapje als manager bij Tafel Thuis.

Aan zijn bedrijfsnaam voegde hij het label 'Dé Zeeuwse Keuken' toe. "Dat is hoe wij gezien willen worden. We bereiden hier kwalitatief goed eten voor particulieren en organisaties uit de provincie Zeeland", vervolgt hij. "Dat doen we voornamelijk met verse Zeeuwse streekproducten van leveranciers uit de regio. Onze aardappelen komen bijvoorbeeld van een boer uit Meliskerke en er wordt alleen maar met gezuiverd water uit de Oosterschelde gekookt. We willen investeren in onze eigen provincie. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van."

'Gezond en lekker, streek en seizoen'

Met enthousiasme draagt Hans zijn visie over op zijn werknemers. Zij mogen letterlijk proeven van datgene wat de manager voor ogen heeft. "Iedereen staat achter het product wat hij of zij maakt. Wanneer een maaltijd klaar is, wordt deze door de werknemers zelf getest", zegt Everse. "Op die manier ontdekken ze of de smaak van het eten goed is en of er eventueel nog iets aan kan worden verbetert. De maaltijd moet natuurlijk wel van goede kwaliteit zijn. Iedereen die bij ons bestelt, moet onze klassieke werkwijze kunnen proeven."

Slavink

Sperziebonen met een slavink, pasta bolognese of rijst met kip en kerriesaus. Gezond en lekker eten gaat volgens Hans gepaard met veel variatie. "Mensen denken bij gezond eten vaak aan het knauwen op rauwe groenten met een niet zo lekkere smaak. Ik zie dat toch anders. Buitenlandse maaltijden, zoals bami en nasi, kunnen ook heel gezond zijn. Het is maar net op welke manier en met welke producten je het eten bereidt."

Bij Tafel Thuis - Dé Zeeuwse Keuken kunnen mensen per dag een keuze maken uit drie verschillende voor-, hoofd-, en nagerechten. Gerechten uit binnen- en buitenland staan op het menu. Bij de bereiding van de maaltijden wordt rekening gehouden met allergenen, diëten en andere wensen. "Wij gaan voor gezond en lekker, maar houden daarbij wel rekening met de wensen van de klant."

Streekproducten

Als het aan Everse ligt, wordt er in de toekomst in zijn bedrijf met nog meer verschillende streekproducten gewerkt. "Ik wil uiteindelijk dat er gezonde en lekkere maaltijden worden klaargemaakt die voor tachtig procent bestaan uit Zeeuwse streekproducten. Op die manier dragen we een stukje bij aan de kwaliteit van onze provincie."[l]

Tafel Thuis

Tafel Thuis - Dé Zeeuwse Keuken is onderdeel van zorgorganisatie Zorgstroom. Er worden verse maaltijden bereid voor particulieren en organisaties uit Walcheren, de Bevelanden, Zeeuws-Vlaanderen en Schouwen-Duiveland. Vervolgens worden de gerechten gekoeld en brengen vrijwilligers de maaltijden naar de klant.