Wie weer meer over dit schilderij te vertellen? FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
Wie weer meer over dit schilderij te vertellen? FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Kustlicht moest elke dag aan en uit

GOESE SAS - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

We borduren nog even voort op de 200e sterfdag van Frans Naerebout. Hierboven een aquarel van Geerard Braam (1805-1890) uit 1873. Het toont het kustlicht bij het Goese Sas en het huis van Naerebout. Hij deed dit licht elke dag aan en uit. Dit alles is bij een dijkval door het water verzwolgen, mogelijk in 1856. Wie weet er iets meer over de kunstschilder Geerard Braam?

Reacties kunt u mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden, info@hkdebevelanden.nl of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. De komende dagen verschijnt dit artikel ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Over twee weken zijn de reacties te in deze rubriek. Onder de mensen die reageren wordt een Agrimarkt-waardebon verloot met een exemplaar tijdschrift De Spuije.

Laatste foto

De laatste winnaar was Dorothe Tempelman-Venselaar. Het was een foto ter gelegenheid van het overlijden van Frans Naerebout, 200 jaar geleden. Terecht merkt Peter Frijhoff op dat deze steen niet aan Naerebout is gewijd, maar aan de eerste steenlegging van de sluis aan het Goese Sas. Zijn laatste tien jaar woonde Naerebout daar als lichtwachter. Lezers attenderen ons op de sites en boekjes over Naerebout. Piet Wiskerke uit Lewedorp zegt dat het een mythe is dat Naerebout de laatste jaren arm was. Volgens hem verkeerde hij in redelijke welstand dankzij ondersteuning door dijkgraaf Van den Bosch van de Wilhelminapolder. Addy Zuidweg schrijft dat ongeveer tien jaar geleden met toespraken en een zeemanskoor bij het Goese Sas een gedenksteen werd onthuld.[l]