Loes Meeuwisse, Wendy de Wild van Prorail en Dirk Jan Teeuw van Gebr. de Koning hijsen de vlaggen. FOTO EUGÈNE DE KOK
Loes Meeuwisse, Wendy de Wild van Prorail en Dirk Jan Teeuw van Gebr. de Koning hijsen de vlaggen. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Megaklus na jaren van voorbereiding van start

GOES - Bij het infocentrum aan de Lijnbaan in Goes is donderdag het startschot gegeven voor de bouw van de spooronderdoorgang. De gemeente, Prorail en aannemer Gebr. De Koning hesen hun vlaggen op het werkterrein. “Het is geweldig dat het is begonnen na zoveel jaren van voorbereiding”, zei wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Hoewel donderdag het officiële startschot klonk, zijn bouwvakkers al weken bezig met de voorbereidingen. Er zijn kabels en leidingen verwijderd en verplaatst, riolen vernieuwd, fietsstallingen op andere plaatsen gemaakt, in- en uitritten aangelegd voor bedrijven op het Stationspark en er zijn speciale wegen voor het bouwverkeer. Het gebied tussen het stadskantoor en de rotonde Poelplein blijft een werkplaats tot medio 2020. “Het werk is echter zo ingericht dat mensen er zo weinig mogelijk van merken”, zei projectleider Victor de Vries van de gemeente Goes.

Zo blijft de Van Hertumweg open tot de onderdoorgang klaar is en blijven de supermarkten, het stadskantoor en de kantoren op het Stationspark goed bereikbaar, al moet je soms even omrijden. “We bouwen rondom de bestaande wegenstructuur. Wegen moeten dus alleen dicht als we de oude en nieuwe stukken op elkaar moeten aansluiten.”

Treinverkeer

Een aantal weekends is er geen treinverkeer mogelijk, bijvoorbeeld in oktober als er wordt gewerkt aan de onderdoorgang en in de Buys Ballotstraat. Volgend jaar rijden er geen treinen in maart en april. “Dan moeten we de grote spoordekken plaatsen, die de basis van het ontwerp zijn”, zei Stan Sontrop van Prorail over het laatste weekend. “Dat moet tot op de millimeter nauwkeurig. We hebben daar een heel weekend voor nodig.” Volgens Meeuwisse is de hele planning op deze twee weekends gericht. “Je moet dat twee jaar van tevoren aanvragen, dus het is best spannend. We hopen dat de aannemer geen gekke dingen tegenkomt.”

Informatiecentrum

De gemeente Goes, aannemer Gebr. de Koning en Prorail hebben aan de Lijnbaan een informatiecentrum ingericht in het kader van de megaklus. Iedereen is daar elke woensdag tussen 16.00 en 17.00 uur welkom. Er zijn medewerkers aanwezig die antwoord kunnen geven op vragen. Ook hangen er hangen foto’s en schetsen van de onderdoorgang, een tijdschema van de werkzaamheden en je kunt er met een VR-bril door het toekomstige gebied wandelen. Op andere tijdstippen kan het op afspraak open via het telefoonnummer 0113-249763.

De ongeveer 250 meter lange onderdoorgang loopt straks van het voormalige parkeerterrein aan de Lijnbaan met een bocht naar het Stationspark, aan de andere kant van de spoorlijn. Er komen twee rijstroken voor het wegverkeer. Daarnaast komt er een iets hoger gelegen dubbelzijdig fiets- en voetpad. Op het viaduct zelf komen (tussen geluidsschermen) drie sporen te liggen. Er ligt daar ook een fietspad. De onderdoorgang wordt aan de zuidkant aangesloten op een ovonde, het Hartmanplein, die weer is verbonden met de al bestaande rotonde Poelplein. Dat verkeersplein moet ook worden aangepast aan de nieuwe situatie.

Noordkant

Er hangen nog meer werkzaamheden samen met de aanleg van de onderdoorgang. Zo komt er aan de noordkant van het spoor, bij de M.A. de Ruyterlaan, ook een rotonde: het Kompasplein.

Verder komt er een nieuw parkeerterrein, verdwijnt de bestaande spoorwegovergang en wordt er een vijver aangelegd aan de kant van de bejaardenwoningen aan de Anthony Fokkerstraat ter compensatie van het verdwenen water bij het kantoor van Archikon.

Informatie

Meer informatie over de werkzaamheden is te vinden op www.goesbeterbereikbaar.nl. Op de website staat ook een filmpje met een impressie van de nieuwe onderdoorgang.[l]