Rolf en Petra Dreesman komen al sinds hun jeugd op het water. FOTO JESSICA ROVERS
Rolf en Petra Dreesman komen al sinds hun jeugd op het water. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'We houden van de zilte lucht'

GOES – De Goese Stadshaven is al vier decennia een populaire aanlegplek voor toeristen. De haven ligt weer vol met jachten en bootjes. Wie leggen er allemaal aan? In deze rubriek komen die mensen aan het woord. In deze laatste aflevering komen Rolf en Petra Dreesman uit 's Heer Abtskerke aan het woord.

DOOR JESSICA ROVERS

Rolf en Petra Dreesman hebben vanaf 2013 een vaste ligplaats voor hun boot in de Goese stadshaven.

Jeugd

“Als passant komen we hier al vanaf de jaren tachtig”, vertelt Petra Dreesman. “We zijn opgegroeid met zeilboten.” Het is voor beiden een deel van hun jeugd. Onder meer de sportiviteit trekt Petra en Rolf Dreesman erin aan. “Ik ben al vanaf mijn vijfde op het water”, vult Rolf zijn vrouw aan. “Het is met de paplepel ingegoten en een belangrijk onderdeel van ons leven. Als ze dit zouden wegnemen, leef ik niet meer”.

Vrijheid

Het tweetal vaart het hele jaar door, maar in de winter wat minder. Rolf is dan actiever op andere boten tijdens zeilwedstrijden. “Vrijheid staat vooraan; het kunnen gaan en staan waar je wilt. Voor mij is het zeilen als sport ook alles uit het schip proberen te halen en het zoveel mogelijk aanspreken van je eigen talent. We pakken in de zomer lange weekenden en varen meestal op de Oosterschelde via de Roompot naar buiten toe en weer terug naar binnen.”

Saamhorigheid
Zowel Rolf als Petra zijn erg te spreken over de haven in Goes. “Het is hier heel gezellig, zeker in vergelijking tot sommige andere havens. De saamhorigheid is hier groot. Het contact met passanten is heel leuk en ook tussen de houders van de vaste ligplaatsen hangt een goede sfeer.

'Andere manier van
zeilen door tij'

Bovendien blijft Goes een leuk stadje. We hebben de ontwikkelingen hier gevolgd en het is er alleen maar beter op geworden.”


Kinderen

Rolf en Petra zijn rasechte Zeeuwen. “We varen vooral in Nederland en met name houden we van de zilte lucht van de Zeeuwse wateren. Friesland is ook gezellig, maar door het tij is het hier toch een heel andere manier van zeilen." De Zeeuwse wateren zullen Petra en Rolf Dreesman altijd blijven trekken, zegt het echtpaar. "We hebben altijd met onze kinderen gevaren en zij komen hier naar terug om te zeilen. Dat hebben we ze toch maar mooi meegegeven.”