Een model voor een monument voor de Oesterdam, gemaakt door Jan Kettelerij.
Een model voor een monument voor de Oesterdam, gemaakt door Jan Kettelerij. Fred Brekelmans

Jan Kettelerij op expositie De stilte

GOES - Vrijdag 7 september opent in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes een kortdurende expositie met werk van zes beeldend kunstenaars. Het thema De stilte komt in ieders werk naar voren.

Op Open Monumentendag 8 september is de expositie te bezichtigen van 10-17 uur. Daarna van maandag 10 tot zaterdag 17 september van 13-17 uur. Toegang is gratis.

Jan Kettelerij uit Tholen toont onder meer enkele modellen voor monumenten. Een ervan is ‘Verdronken dorpen’, een ander heet ‘Oesterdam’. Deze objecten bestaan uit diverse materialen, zoals beton, teer en spiegels. Daarnaast laat Kettelerij een uitgebreide selectie van zijn sculpturen zien, gehakt uit diverse steensoorten. Els van Baarle laat werk zien in textiel en papier, bestaande uit meerdere doeken en deels voor deze plaats gemaakt. Ze toont onder andere Brieven van een vriend waarin enveloppen uit de verzameling van een overleden vriend zijn opgenomen. Adri Geelhoed werd geïnspireerd door de stilte van de bedreigde Hedwigepolder, bezocht deze in de loop van een jaar elf maal en toont achttien grote doeken als een Hommage aan de Hedwige. Van Leendert Houtekamer zijn verstilde vrouwenportretten in gips te zien. Arjen Pouwer gebruikt klei die hij zelf uit de bodem haalt voor zijn keramische werken. Glenn Priester maakte een installatie die verwijst naar de vele grafmonumenten op de vloer van de kerk: ‘Hier rust’.

Bij de opening van de expositie op 7 september om half vier draagt dichter Hans Dingemanse voor uit eigen werk. Muziek is er van Cor Coppoolse (cello) & Irene Bossier (viool).

De expositie wordt georganiseerd door Atelier Hedwige en is mede mogelijk gemaakt door Stichting Boone en Stichting Cultuurfonds Zeelandia. [l]