'Anderen kunnen nu soms nog vreemd reageren'

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele wil haar inwoners de komende jaren bewuster maken van de impact van dementie op de samenleving met het project Dementievriendelijk Borsele.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Volgens de statistieken kampen ongeveer 370 inwoners van de gemeente Borsele met de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie. “Vanwege de vergrijzing kan dat aantal in 2040 zijn verdubbeld”, zegt wethouder Marga van de Plasse. Het project Dementievriendelijk Borsele is daarom geen overbodige luxe. De gemeente geeft de komende tijd bij sportclubs, dorpsraden en ondernemersverenigingen voorlichting over de ziekte van Alzheimer. Van de Plasse hoopt dat het bijdraagt aan de bewustwording, dat inwoners sneller symptomen gaan herkennen en beter weten hoe ze daarmee om moeten gaan. Doel is dat de dementerenden langer kunnen meedoen. Van de Plasse denkt aan situaties waarin mensen hun pincode zijn vergeten of moeilijk uit hun woorden komen. “Het duurt bij deze ziekte lang voordat bekend is wat er aan de hand is. Anderen kunnen soms vreemd reageren op deze mensen. Dat willen we veranderen.”

Het project begint met een gratis voorstelling van ‘Ma’, gebaseerd op het boek ‘Ma’ van Hugo Borst. Iedereen is welkom op vrijdag 28 september in De Stenge in Heinkenszand. Van de Plasse geeft om 19.45 uur het startschot voor het project. Aanmelden via info@vrijwilligershuis.nl.[l]