De groenstroken en monumentale bomen aan de straat blijven bestaan in het nieuwe plan. FOTO EUGÈNE DE KOK
De groenstroken en monumentale bomen aan de straat blijven bestaan in het nieuwe plan. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Stenevate 30-kilometerzone, maar krijgt klinkers'

HEINKENSZAND - De Stenevate in Heinkenszand wordt geen 50-kilometerzone, maar blijft een straat waar verkeersgebruikers maximaal 30 kilometer per uur mogen rijden. Dat is de belangrijkste verandering in het nieuwe verkeersontwerp voor het gebied waar over een paar jaar een Lidl komt.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat er iets aan de verkeerssituatie moest worden gedaan stond al jaren vast. Met alleen de Emté-supermarkt is de Stenevate in Heinkenszand immers al een drukke straat waar regelmatig gevaarlijke situaties ontstaan.

Met de komst van de Lidl, waarvan de eerste paal waarschijnlijk in 2020 de grond ingaat, wordt het alleen maar drukker. Bovendien werd onlangs bekend dat de gemeente Borsele in de Platepolder, het weiland achter het gemeentehuis, een nieuwbouwwijk wil realiseren met in eerste instantie zeker 80 woningen.

Apart

In het kader van de onderhandelingen tussen de gemeente Borsele en de Duitse discounter is eerder een verkeerskundig onderzoek uitgevoerd. Daaruit kwam naar voren om van de Stenevate een 50-kilometerweg te maken. Met die maximumsnelheid moeten er namelijk aparte fietspaden zijn. Dat zou de situatie volgens de deskundigen veiliger maken.

D66 en de VVD uitten vorig jaar december hun zorgen over dat plan. Zij wilden dat er meer aandacht zou komen voor de verkeersveiligheid, vooral van de fietsers. Hun motie werd aangenomen. Het resultaat van het extra onderzoek is het plan dat er nu ligt.

Uitstraling

Daarin blijft de straat een 30-kilometerzone, maar in plaats van asfalt krijgt ze klinkerbestrating. “Dan heeft het meer de uitstraling van een 30-kilometerweg. Nu wordt er vaak te hard gereden op het asfalt”, zegt wethouder Kees Weststrate van de gemeente Borsele. “Bovendien betrek je het dan meer bij het centrum.”

'Er komt voldoende ruimte voor vrachtwagens'

Vrijliggende fietspaden zijn in deze situatie niet nodig. Bijkomend voordeel daarvan is dat de monumentale bomen aan de Stenevate kunnen blijven staan. De groenzone rondom de raadsboerderij blijft ook behouden en aan de kant van het gemeentehuis worden nieuwe bomen geplant.

Maaiveld

De nieuwe inrit naar het parkeerterrein van de Lidl en het gemeentehuis is op maaiveldhoogte. Tussen het terrein van de Lidl en het lager gelegen Emté-terrein komt een keerwand. “Deze kan in de toekomst eventueel eenvoudig worden weggehaald als de supermarkten alsnog één terrein willen realiseren”, zegt Weststrate. De keuze om het op maaiveldhoogte te realiseren is een praktische. Het terrein van de Emté staat regelmatig onder water. Bovendien denkt de gemeente dat de ontsluiting naar de Stenevate veiliger is. Op het terrein komt voldoende ruimte voor vrachtwagens om te draaien.

Besparen

Door het afschaffen van de vrijliggende fietspaden bespaart de gemeente bovendien 140.000 euro. De klinkerbestrating op zijn beurt kost echter drie ton. De gemeente heeft met de Lidl afgesproken dit te betalen. De discounter neemt de rest van de kosten van de herinrichting van het terrein voor haar rekening. De partijen hebben daarover onlangs een akkoord gesloten.

Op de Stenevate komt ook een afslag naar de nieuwbouwwijk in de Platepolder.

De gemeenteraad wordt volgende week donderdag (13 september) bijgepraat over het nieuwe verkeersplan. Op een later moment moet ze een besluit nemen over de 160.000 euro extra die nodig zou zijn als ze akkoord gaat met de herinrichting.[l]