YERSEKE - Op vrijdag 21 september organiseert het OosterscheldeMuseum in Yerseke een lezing over de Actiegroep ‘Oosterschelde Open’ door schrijver Kees Slager.

De Actiegroep is eind jaren 60 van de vorige eeuw opgericht als protestbeweging tegen de volledige afdamming van de Oosterschelde in het kader van de Deltawerken die n.a.v. de stormramp in februari 1953 zijn opgesteld. Kees Slager blikt terug op deze roerige tijd als lid van de actiegroep, maar zal ook een blik werpen op de huidige Oosterschelde, ruim dertig jaar nadat de stormvloedkering gereed kwam. Vanaf 19.00 uur bent u welkom met koffie en thee in het Oosterscheldemuseum in Yerseke. De lezing duurt van 19.30 uur tot 21.00 uur. Kosten € 5,00, incl. consumpties. Er is tevens een kleine wisselexpositie over dit thema ingericht. I.v.m. de organisatie graag aanmelden via info@oosterscheldemuseum.nl of via 0113-571864.

Met de voorgenomen afdamming van de Oosterschelde zou de Oosterschelde veranderen in het Zeeuwse Meer, een reusachtige zoetwaterplas. Het wegvallen van het getij en de daaropvolgende verzoeting zou ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor de flora en fauna, maar ook voor de visserij, met name de schelpdiervisserij in Yerseke. Met het plakken van affiches en het kalken van leuzen tegen afsluiting is de Actiegroep begonnen de publieke opinie te informeren over de ongunstige gevolgen van een dichte Oosterschelde. Geleidelijk wordt de Actiegroep een groepering met steun uit de milieuhoek, visserij, recreatie en politiek. Kees Slager, bekend als Zeeuwse schrijver en voormalig journalist en politicus, vertelt op zijn eigen boeiende manier het verhaal over de tijd voorafgaande aan de voorgenomen sluiting en de huidige gevolgen van de stormvloedkering voor de Oosterschelde. In het Oosterscheldemuseum zijn enkele attributen van de Actiegroep Oosterschelde Open Yerseke, zoals affiches en t-shirts in de wisselexpositie te zien. De lezing op vrijdagavond 21 september begint om 19.30 uur. Zie www.oosterscheldemuseum.nl [l]