De huidige brandweerkazerne in Heinkenszand is verouderd en moet plaatsmaken voor de nieuwe supermarkt.
De huidige brandweerkazerne in Heinkenszand is verouderd en moet plaatsmaken voor de nieuwe supermarkt. Foto: Britta Janssen

Onderzoek voor nieuwe kazerne bij Heinkenszand

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele en Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) zijn op zoek naar de beste locatie voor de nieuwe brandweerkazerne bij Heinkenszand. Ze hopen uiterlijk eind dit jaar meer duidelijkheid te hebben over welke plek het meest geschikt is.

DOOR BRITTA JANSSEN


De verouderde brandweerkazerne aan de Stenevate in Heinkenszand, naast het gemeentehuis, moet plaatsmaken voor de nieuwe supermarkt. Op de nieuwe, grotere locatie worden straks de brandweerposten van Heinkenszand en ‘s-Heer Arendskerke samengevoegd. “Dat is efficiënter”, vertelt Miranda Valk, projectleider namens de gemeente Borsele voor de nieuwe kazerne. De post in ‘s-Heer Arendskerke was ook verouderd en is inmiddels opgeheven.

Dekking

De post van Heinkenszand is verantwoordelijk voor de dekking van branden en ongelukken richting Heinkenszand en 's-Heer Arendskerke en richting de snelweg A58, in het westen tot en met de afslag Arnemuiden en naar het oosten tot en met de afslag Goes. Onder meer vanwege de komst van de nieuwe brandweerpost in Goes-West heeft de sluiting van de post van ‘s-Heer Arendskerke geen invloed op de dekking van het gebied, legt Valk uit. “Heinkenszand ligt heel centraal voor de nieuwe kazerne", aldus de projectleider. "Vanuit hier kunnen we het gebied goed bedienen en het is goed bereikbaar voor de brandweervrijwilligers.” De meesten komen uit Heinkenszand, ‘s-Heer Arendskerke en Nisse. Van de post in ‘s-Heer Arendskerke is de ene helft van de vrijwilligers naar Goes-West gegaan en de andere helft naar Heinkenszand.

2021

De Veiligheidsregio Zeeland is verantwoordelijk voor de brandweerzorg. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en de eventuele nieuwbouw van een kazerne. Voor de nieuwe brandweerkazerne nemen de gemeente Borsele en VRZ verschillende locaties bij Heinkenszand onder de loep. Het is volgens Valk nog niet zo eenvoudig om de beste plek te kiezen. Hierbij spelen facetten als bereikbaarheid, kwaliteit van de grond en wie het perceel bezit mee. Wanneer de gemeente niet de eigenaar van de grond is, kan de start van de bouw langer op zich laten wachten.

'Wellicht is een tijdelijke kazerne nodig'

“Ook om de vrijwilligers zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen bieden, hopen we voor het einde van dit jaar de meest geschikte locatie in beeld te hebben. We hopen in het voorjaar van 2020 te kunnen beginnen met de bouw en de kazerne in 2021 operationeel te hebben.”

Tijdelijk

De gemeente en veiligheidsregio houden er rekening mee dat het noodzakelijk kan zijn om een tijdelijke brandweerpost in te richten, vanwege de aankomende bouw van de supermarkt op de plek van de huidige kazerne. Een locatie voor een tijdelijke kazerne is ook nog niet bepaald. Ook hiernaar doen Borselse en de VRZ onderzoek. De inzet van de brandweer is gedurende het hele traject voor de nieuwbouw gegarandeerd, benadrukt burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele.

'Inzet brandweer blijft gegarandeerd'

In de nieuwe kazerne komt één brandweerwagen te staan en wellicht ook een waterwagen, vanwege de centrale ligging van Heinkenszand. “Met de nieuwe kazerne gaan we van één naar twee deuren, en een eventuele derde deur", legt Valk uit. "Zo kan er extra materieel gestald worden.”


Gemeenteraad

De Borselse gemeenteraad behandelt in haar vergadering van donderdag (13 september) zowel de nieuwe brandweerkazerne als nieuwe supermarkt. [l]