Een reservedoelman

Werken bij een weekkrant heeft zo z'n voor- en nadelen. Een van de plussen is dat je vaak wat langer de tijd hebt voor een verhaal dan bij een krant, die elke dag uitkomt. Nadeel is dat je, zoals de naam doet vermoeden, maar één keer per week verschijnt. Daardoor kun je wel eens achter de feiten aanlopen. Ik heb het vermoeden dat het laatste met deze column het geval kan zijn. Het is nu zaterdag, maar de krant valt waarschijnlijk op dinsdag of woensdag op uw deurmat. Er zitten dus drie of vier dagen tussen het moment van schrijven en lezen.

En is er iemand die me kan vertellen hoe Ralph Hamers nog zo lang kan aanblijven als topman van ING? Exact hetzelfde vraag ik me af voor de raad van commissarissen van de bank. “Hamers is eredivisie, maar werd Jupiler League betaald”, zei president-commissaris Jeroen van der Veer dit voorjaar toen hij een voorgenomen, maar na luid protest ingetrokken salarisverhoging van 50 procent verdedigde.

Het is achteraf een hilarische uitspraak. Hamers is zeker niet van eredivisie-niveau en in de Jupiler League zou hij het ook niet redden. Het is op zijn hoogst een reservekeeper van een tweede divisionist, die ooit als grote belofte is binnengehaald, daarom veel geld krijgt en zichzelf, ondanks al zijn missers waardoor hij op de bank is beland, schromelijk overschat.

Terwijl Hamers de afgelopen jaren in kekke filmpjes, als een waar acteur sprak over ‘building trust’ en ‘showing care’ wasten criminelen vrolijk miljarden wit via zijn bank. Hij en zijn mensen hadden niets in de gaten of deden hun handen voor hun ogen. Als straf moest ING een schikking treffen van 775 miljoen euro, de hoogste boete in Nederland ooit.

Herinnert u zich Loris Karius nog? Het was de keeper door wiens blunders Liverpool vorig jaar de Champions League-finale verloor. Real Madrid won en kreeg een cheque van zo’n zestien miljoen euro, Liverpool moest het met vijf miljoen minder doen, 770 miljoen euro minder dan ING’s boete.

Toch moest Karius vertrekken. Hij keept nu bij Besiktas in Turkije, een aantal niveaus lager. ING zou er lering uit moeten trekken. Misschien hebben ze het al gedaan.

Voor mij nog een vraag, voor u inmiddels een weet.[l]