Louis Schigt (rechts) en Herman Clement in Café Baarends. FOTO COBY WEIJERS
Louis Schigt (rechts) en Herman Clement in Café Baarends. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

'Zingende mensen zijn altijd vrolijk en gezellig'

GOES - Gewoon lekker met elkaar zingen. Dat is de simpele gedachte achter de Zing-Inn in Café Baarends. Volgende week dinsdag (18 september) is iedereen welkom in de kroeg aan de Voorstad in Goes. “Met een pilsje of frisje op tafel zingen we allerlei liedjes”, zegt Louis Schigt.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De inwoner van Kapelle heeft in samenwerking met Herman Clement de avond op poten gezet. “Ik ben geboren en getogen in de Achterhoek. Daar was het elke verjaardag raak: inhaken en zingen. Dat vond ik ontzettend gezellig”, zegt Louis Schigt.

MIddelburg

Eenmaal in Zeeland ging hij op zoek naar het gevoel van die Achterhoekse verjaardagen. “Ik zing gewoon ontzettend graag”, lacht Schigt, die ook lid is van dweilband The Pink Panthers. Lid worden van een koor wilde hij niet, want dat zorgt volgens hem voor (te) veel verplichtingen. “Toen hoorde ik dat er al jaren een zangavond is in Middelburg. Daar ben ik een keer naar toe gegaan en vond dat fantastisch.” Schigt nam onder anderen Herman Clement mee. Hij raakte meteen besmet met het virus. Samen besloten ze een zangavond op te zetten op de Bevelanden. “En dan is er maar één plaats waar je dat kunt doen: Café Baarends”, lacht Clement.

Presteren

Het principe van een zangavond is simpel. Mensen komen naar het café aan de Voorstad, bestellen een drankje en krijgen een map met de nummers en teksten. Daarna is het twee uur lang zingen geblazen. “We praten niet al te veel tussendoor. Het zijn immers zangavonden. Kletsen kan na afloop.”

'En anders doe je maar net alsof'

Het maakt niet uit of je wel of niet kunt zingen. “We willen dat alles heel laagdrempelig is. We heffen geen entree en we stellen niets verplicht. Aan het einde van de avond gaan we met de pet rond om wat kosten te dekken voor de mappen met liedjes die we willen maken, maar als je geen zin hebt, hoef je niets te geven”, legt Schigt uit. “Bij een koor moet je presteren, hier niet. Als je niet kunt zingen mag je ook murmelen en anders doe je maar net alsof.”

Herkenning

Schigt en Clement hebben de lijst met nummers gemaakt. Voor velen zal het een feest der herkenning zijn. De nummers lopen uiteen van ‘Malle Babbe’ tot ‘Yesterday’ tot ‘Aan de kust’ en ‘Het kleine café aan de haven’, waarvan Schigt voor de gelegenheid een Goese versie heeft gemaakt. “Daar sluiten we voorlopig elke avond mee af. Er staat veel Nederlandstalig repertoire op de lijst. Wij houden daar nu eenmaal van en het zingt makkelijk.”

Begeleiden

Voormalig muziekleraar Toine Wevers is gestrikt om de Zing-Inns muzikaal te begeleiden. De afgelopen weken heeft hij tientallen nummers ingestudeerd. “Toen we hem vroegen zei hij dat hij al lang met eenzelfde idee rondliep. Hij wilde dan ook graag meewerken.” Schigt en Clement hebben overlegd met de organisatie van de Middelburgse zangavonden. “We gaan niet in elkaars vaarwater zitten. Ik denk dat er op de Bevelanden plaats is voor zoiets, naast de avond in Walcheren”, aldus Schigt.

Hij hoopt dat er volgende week dinsdag veel mensen naar Café Baarends komen. “We willen eerst eens zien hoe deze avond uitpakt en dan verder kijken. We pakken het rustig aan, maar we denken het heel gezellig wordt. Zingende mensen zijn namelijk altijd vrolijk en gezellig.”

De zangavond begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom in de kroeg aan de Voorstad in Goes. De entree is gratis.

Er staan ook Zing-Inn's gepland voor dinsdag 20 november en dinsdag 29 januari. Bij succes volgen er daarna meer.[l]