Wethouder Arno Witkam bij het nieuwe bijenhotel en predicaat. FOTO JESSICA ROVERS
Wethouder Arno Witkam bij het nieuwe bijenhotel en predicaat. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'We gaan voor titel bijvriendelijkste gemeente'

HEINKENSZAND – De Borselse wethouder Arno Witkam onthulde donderdag een groot bijenhotel in de dorpsboomgaard bij Heinkenszand. Hiermee viert Borsele dat ze door Nederland Zoemt erkend is als bijvriendelijke gemeente. Borsele wil de bijvriendelijkste gemeente van Nederland worden.

DOOR JESSICA ROVERS

Nederland Zoemt is opgericht, omdat het voortbestaan van wilde bijen in Nederland in gevaar is. De helft van alle 358 bijensoorten is bedreigd. Het grootste probleem waarmee de diertjes te kampen hebben, is volgens Nederland Zoemt gebrek aan voedsel en nestgelegenheid door de grootschalige landbouw, verstedelijking en het efficiënter beheer van het groen. 'Bijen worden niet blij van gazons als een biljartlaken en bermen zonder bloemen.' Nederland Zoemt zet zich in voor meer voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen.

Wethouder Witkam vertelt dat Borsele, in navolging van het nationale bijenplan, een Zeeuwse bijenstrategie ondertekend heeft. “Borsele is de grootste fruitteeltgemeente van Zeeland en dus is de aanwezigheid van wilde bijen hier ontzettend belangrijk”, vertelt Witkam. “We willen de bijvriendelijkste gemeente van Nederland worden.” Hiervoor heeft de gemeente een aantal speerpunten vastgelegd, zoals het vergroten van de biodiversiteit. Er zijn bij 250 telers bijenkasten geplaatst voor het project 'Meer natuur voor pittig fruit'.

Hoogstam-fruitbomen

Voor ieder dorp maakt Borsele een groenstructuurplan. “Binnenkort zijn Nisse en Heinkenszand aan de beurt. We doen dit samen met de inwoners. Tijdens informatieavonden peilen we wat anders zou moeten.” Daarnaast werkt Borsele aan een duurzaamheidsvisie. “We willen op diverse plaatsen voldoende bloemen en planten hebben voor de bijen. Groenmedewerkers krijgen scholing hoe zij zorgvuldig kunnen omgaan met flora en fauna.” De keuze voor openbaar groen is ook belangrijk. “Er moeten meer planten komen waarvan bijen houden, zoals hoogstam-fruitbomen. Ook moet er bij chemiebeheer en het maaien en afvoeren van groen rekening gehouden worden met de bij.”


Highway
Borsele wil inwoners meer betrekken bij het helpen van de bij, via een prijsvraag en de verspreiding van brochures met tips over maatregelingen die inwoners in hun tuin kunnen treffen voor de bij. “Er komt bovendien nog een heel leuk project aan”, vertelt Witkam. Om kans te maken op de erkenning 'bijvriendelijkste gemeente van Nederland' wil Borsele samen met onder meer waterschap Scheldestromen, landschapsbeheerders, de provincie Zeeland, de ZLTO, ondernemers en inwoners een ’Honey Highway’ ontwikkelen; een walhalla voor bestuivende insecten.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op
www.nederlandzoemt.nl. [l]