De Melksalon, rechts. FOTO COLLECTIE BITTER-VAN OPSTAL
De Melksalon, rechts. FOTO COLLECTIE BITTER-VAN OPSTAL Foto: JM Bitter

Wat was De Melksalon in Goes?

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Op Open Monumentendag was er een presentatie van Reineke van Wouwe over haar boek ‘De Melksalon’. Het gaat over De Melksalon, waar nu restaurant De Witte Lelie zit op de Opril Grote Markt 8. De overgrootvader van Van Wouwe kocht de melksalon van Levinus Dekker uit Middelburg in 1905. In die tijd was het nog 3b. Het pand is op de foto maar voor de helft te zien, rechts naast Den Soeten Inval. Er staat: kl. Restaurant. Wat betekent dat? In dit pand zit al heel lang horeca. Wie kan hier iets meer over vertellen? En waarom was de naam Melksalon? Deze foto is in 1980 gemaakt door J.M. Bitter, collectie Bitter-van Opstal.

Reacties kunt u mailen info@hkdebevelanden.nl of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. De komende dagen verschijnt dit artikel ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Onder de mensen die reageren wordt een Agrimarkt-waardebon verloot en het tijdschrift De Spuije.

De winnaar van de vorige foto was Liesbeth Saaman. Het was een aquarel van het het Goese Sas van Geerard Braam. Saaman schreef dat Braam de zoon was van de stadstekenmeester van Goes. Hij studeerde aan de Academie van Antwerpen, maar keerde in 1831 terug naar Goes. Nadat hij in 1844 in Amsterdam zijn diploma beeldende kunst behaalde, volgde hij in 1946 zijn vader op aan de stadstekenschool in Goes. Kees Griep stuurde een bericht uit 1841 waaruit blijkt dat vader Willem Braam ook schilder en behanger was in Goes. Nu zit daar Café Nationaal. Kees Kasse zocht gegevens over de stamboom van deze kunstschilder. Zijn moeder was Katharina Seijbel en hij was gehuwd met Pieternella Joostina Emond.[l]