Jos Bekker (rechts) en Frank Plessius van het tuintjesproject. FOTO EUGÈNE DE KOK
Jos Bekker (rechts) en Frank Plessius van het tuintjesproject. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Mooie tuintjes goed voor leefbaarheid'

GOES - Het tuintjesproject van SMWO kampt met een tekort aan vrijwilligers. "We hebben mensen nodig om de tientallen tuintjes te kunnen onderhouden", zegt vrijwillig coördinator Frank Plessius. "Je hoeft geen hovenier te zijn om te helpen", voegt Jos Bekker toe.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het tuintjesproject bestaat volgens Jos Bekker, medewerker van het Vrijwilligerspunt Goes, al zeker vijftien jaar. Het project is gebaseerd op een eenvoudig idee. Mensen die door lichamelijke problemen hun tuintje zelf niet kunnen onderhouden, vaak 70-plussers, geen familieleden of kennissen in de buurt hebben en geen hovenier kunnen betalen, kunnen de hulp van de vrijwilligers van het tuintjesproject inroepen. Soms doen ze dat zelf, soms schakelt RWS partner in wonen de hulp in.

De vrijwilligers gaan naar de mensen toe en in het tuintje aan de slag. “Per keer zijn ze twee of drie uur in een tuintje aan het werk”, legt Frank Plessius uit. “Soms gaan we nog een keertje terug, maar echt verwaarloosde tuinen komen we in Goes niet tegen. We zijn ook geen hoveniers. Grote werkzaamheden doen we niet.” De mensen die hulp krijgen betalen 4,50 euro per uur. Het geld wordt gebruikt om materialen te kopen en andere kosten af te dekken.

'We hebben te weinig mensen'

Ben je een hobbyist, dan is dat voldoende om mee te helpen, zegt Bekker. “Als je groene vingers hebt en je vindt het leuk om iets voor andere mensen te doen, dan ben je welkom.” Het wordt de vrijwilligers zo makkelijk mogelijk gemaakt. Plessius coördineert alles en het tuintjesproject werkt onder meer samen met de klussendienst van SMWO. Vrijwilligers hoeven dus niet met tuinafval naar de stort aan het Geldeloozepad te rijden.

Leefbaarheid

De laatste tijd zijn er meerdere vrijwilligers afgehaakt. “En elk voor- en najaar hebben we tientallen tuintjes die we moeten onderhouden”, zegt Plessius. “We hebben te weinig mensen om het vol te houden. Het moet leuk blijven.” Bekker hoopt dat nieuwe mensen zich aanmelden. “Het is een belangrijk project, voor de mensen en voor de leefbaarheid. Als de tuinen op orde zijn komt dat de leefbaarheid ten goede.” Wie zich wil aanmelden kan bellen met 0113-277122 of kijken op www.vrijwilligerspuntgoes.nl.[l]