Derk Alssema hangt de burgemeestersketting om bij Margo Mulder.
Derk Alssema hangt de burgemeestersketting om bij Margo Mulder. Foto: Hans Colijn

'Vanaf eerste moment een klik gevoeld met Goes'

GOES - Hoewel ze tot vorige week woensdag nog geen burgemeester van Goes was, woont ze er al eventjes. De oplettende inwoner heeft haar al regelmatig door de straten en over de wegen zien wandelen of fietsen. “Het was een heerlijke vakantie in onze woonplaats.” Margo Mulder, die voor de zomer werd voorgedragen als burgemeester van Goes, leek niet te kunnen wachten om aan de slag te gaan.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Sinds vorige week woensdag is het officieel. Margo Mulder werd in een bomvolle raadszaal van het stadskantoor, onder toeziend oog van onder anderen haar man, dochter en moeder, geïnstalleerd als eerste burger van de gemeente Goes. Mulder is afkomstig uit den Bosch. Ze was acht jaar wethouder in de gemeente Heusden voor de PvdA. Daarvoor werkte ze als klinisch psycholoog in het Sint Elisabethziekenhuis in Tilburg en was ze jaren raadslid in Heusden.

Logistiek

Met Mulder heeft Goes een opvolger voor René Verhulst, die een jaar geleden naar de gemeente Ede vertrok. Herman Klitsie nam in de tussentijd, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de taken waar. Commissaris van de koning Han Polman zei woensdag dat de Goese gemeenteraad ‘het werk kordaat ter hand had genomen’ na de stembusgang in maart. “Amsterdam en Goes zijn de eerste gemeenten die een nieuwe burgemeester hebben na maart. Dat is te prijzen. Goes heeft het snel, maar ook zorgvuldig gedaan. Een fraai staaltje logistiek precisiewerk”, zei Mulder daarover later in haar eigen toespraak.

Historisch

Polman verwees ook naar de profielschets voor de burgemeester, die in de zij-vorm was opgesteld. “Het was mannen niet verboden te solliciteren, maar er werd wel een toon mee gezet.” Carel Bruring zei namens de gemeenteraad dat Goes niet per se op zoek was naar een vrouwelijke burgemeester, maar naar de beste burgemeester. “Maar het is historisch, want hoe je het ook wendt of keert, je bent de eerste vrouw in Goes. Jij maakte indruk tijdens de gesprekken met de vertrouwenscommissie’, richtte hij zich tot Mulder. “Je was innemend, goed op de hoogte en wist onze aandacht vast te houden.”

Bruring zei het mooi te vinden dat Mulder al naar Goes was verhuisd. “Een wijs besluit, al was het dat ook geweest als je niet tot burgemeester was benoemd.”

Mulder kon daarmee maar instemmen. “Eindelijk’, was één van de eerste woorden in haar toespraak. Hoewel ze diep in haar stamboom was gedoken kon de in Hendrik-Ido-Ambacht geboren, maar al jaren in Den Bosch woonachtige Mulder weinig Zeeuws bloed vinden. Toch voelt ze zich er meer dan thuis. “Vanaf het eerste moment heb ik een klik gevoeld met Goes. Ik weet er ook al veel van”, zei ze, om daarna talloze feitjes over haar nieuwe woonplaats op te sommen. “Ik heb de neiging alles wat ik weet te vertellen, maar laat ik dat niet doen. U mag mij op een later moment overhoren.”

Mulder ging wel in op haar toekomstplannen. Ze zei te hopen snel zo veel mogelijk Goesenaren te leren kennen. “Ik wil ze betrekken bij de ontwikkelingen. Dat is iets anders dan ‘u vraagt, wij draaien’. Wederkerigheid is hierbij het sleutelwoord. Ik sta voor goede en transparante besluitvorming. Het is een groot voorrecht om burgemeester te zijn in deze prachtgemeente.”[l]





Han Polman feliciteert Margo Mulder. FOTO'S HANS COLIJN