Een van de gidsen die in de zomermaanden wekelijks mensen rondleid door de binnenstad van Goes. FOTO LOU VAN ERP
Een van de gidsen die in de zomermaanden wekelijks mensen rondleid door de binnenstad van Goes. FOTO LOU VAN ERP Foto: Lou van Erp

't Gilde de Bevelanden zet al 30 jaar haar kennis in

GOES – ‘t Gilde de Bevelanden viert dit jaar dat de stichting 30 jaar geleden is opgericht. In de afgelopen drie decennia is het gilde uitgegroeid tot een bloeiende organisatie met tal van activiteiten en 75 vrijwilligers. De doelstelling - kennis van mensen niet verloren laten gaan, maar beschikbaar te stellen aan iedereen op een laagdrempelige en informele wijze - is ongewijzigd gebleven.

DOOR JESSICA ROVERS

Bestuurslid Jan van den Boom vertelt dat de taak van de stichting in de beginjaren vooral bestond uit het geven van advies aan iedereen die daar om vroeg. Dat kan nog steeds. “Dit zijn allerlei vragen op tal van gebieden: financieel, bouwplannen, social media, archiefonderzoek, maar ook over bijvoorbeeld Friese klokken. We hebben mensen die veel kennis hebben en een schat aan ervaring hebben opgedaan in hun leven. Zij kunnen de mensen zelf adviseren of hen doorverwijzen naar andere experts. In sommige gevallen gaan ze bij mensen thuis langs, maar we zijn geen klusteam. Op vragen van mensen om bijvoorbeeld hun tuin te doen, kunnen we niet ingaan.”

Rondleidingen

In 2017 kwamen er ongeveer 90 hulp- en adviesvragen binnen bij het gilde. In de jaren ‘90 zijn de taken van 't Gilde de Bevelanden uitgebreid met rondleidingen. “De gidsen worden door de stichting zelf opgeleid in samenwerking met de Heemkundige Kring De Bevelanden en het historisch museum. In totaal worden er jaarlijks duizenden toeristen rondgeleid”, vertelt Van den Boom.

Er zijn momenteel zestien stadsgidsen actief. Zij geven rondleidingen in de historische binnenstad van Goes, maar ook door de Zak van Zuid-Beveland.

'We leren ze omgaan met Nederlandse cultuur'

Soms vragen bedrijven een rondleiding aan of zijn er grote groepen die meer willen weten over het verleden en de bijzonderheden van Goes. “Er zijn ook gratis rondleidingen die, in overeenstemming met de gemeente, van mei tot en met september op een vaste dag in de week in Goes worden gehouden.”

Samenspraak

Volgens Van den Boom zijn er na de uitbreiding met de rondleidingen in de jaren ‘90 tal van andere activiteiten bijgekomen, bijvoorbeeld het project Samenspraak. “Het is bedoeld om anderstaligen taalvaardigheden bij te brengen en te leren omgaan met de Nederlandse cultuur. Op die manier kunnen zij beter integreren in onze samenleving. Bij het gilde zijn 25 taalcoaches actief. In 2015 zijn we begonnen met het project ‘Power’. Via workshops worden ouderen die stoppen met werken geleerd hoe ze kunnen omgaan met hun vrije tijd en daaraan een zinvolle invulling te geven. Verder geven we ook workshops in techniek op basisscholen.”

Kunstvormen

Van den Boom is tevreden over het aantal vrijwilligers dat actief is voor de jubilerende organisatie. Er is echter altijd ruimte voor meer mensen. “Vanuit het project ‘Power’ hebben we nieuwe aanwas, maar we merken dat er een toenemende vraag is naar advies over IT-gerelateerde zaken en social media. Het zou fijn als we wat meer jonge mensen hiervoor zouden hebben. Op de scholen willen we de workshops in de toekomst uitbreiden met dans en andere kunstvormen, maar daar moeten we wel mensen voor hebben. Gelukkig blijven mensen zich bij ons aansluiten. We zijn een stichting zonder winstoogmerk. Als vrijwilliger krijg je er veel voor terug: je krijgt voldoening van het helpen van je medemens en de mogelijkheid om gebruik te maken van eerder opgedane kennis en ervaring. Door deze kennis te delen gaat deze niet verloren en je vergroot daarmee bovendien de leefbaarheid van de samenleving.”

Meer informatie is te vinden op de website www.gildedebevelanden.nl.[l]