Peter, Tanja en Jordi (vlnr) bij de bijzondere terrazzovloer in hun nieuwe pand. FOTO LIMIT FOTOGRAFIE
Peter, Tanja en Jordi (vlnr) bij de bijzondere terrazzovloer in hun nieuwe pand. FOTO LIMIT FOTOGRAFIE Jan de Carpentier/Limit Fotografie

'Terrazzo leggen is een langzaam uitstervend ambacht'

LEWEDORP – Markwat Vloeren bestaat tien jaar. Om dit te vieren wordt op zaterdag het nieuwe bedrijfspand in Heinkenszand feestelijk geopend door de oud-directeur van Hertog IJs, W.A. Den Hertog. Geïnteresseerden zijn tussen 10.00 uur en 17.00 welkom om het pand, met zijn bijzondere terrazzovloer, te komen bezichtigen.

DOOR JESSICA ROVERS

Vanaf de start van het bedrijf in 2008 richt Markwat Vloeren zich op het leggen van troffelmortel-, zandcement-, siergrind- en betonvloeren. Volgens eigenaar Peter is Markwat Vloeren daarnaast met name gespecialiseerd in het maken van terrazzo- en granitovloeren. “Dit is een uitstervend ambacht”, legt hij uit. “Het is echt handwerk, maar er bestaan geen opleidingen meer voor. Het is een van de duurdere producten, maar er is veel vraag naar. Ook krijgen we veel opdrachten van mensen die onder een vloerbedekking een oude terrazzovloer hebben ontdekt en deze willen laten restaureren.”

Maatwerk

Peter vertelt dat hij Markwat Vloeren tien jaar geleden, samen met zijn vrouw Tanja, oprichtte nadat hij ontslag had genomen bij zijn toenmalige werkgever. “Ik had altijd gewerkt in de vloeren en wilde graag voor mezelf beginnen. Je eigen onderneming te zien groeien, geeft zoveel voldoening en zelfvertrouwen.” Tanja vult aan: “In het begin deed hij alles nog met hand en begon met één machine, een busje en een kar. Inmiddels zijn we zo ver gegroeid dat we voor bepaalde klussen vrachtwagens en zzp'ers inhuren." In 2015 kwam zoon Jordi in de zaak. Tanja regelt vooral het zakelijke deel, terwijl Peter en Jordi uitvoerend bezig zijn. “We geven ook veel advies”, aldus Peter. “De markt is gegroeid en met name het aanbod in terrazzo en beton is erg toegenomen. We geven graag advies op maat en kunnen alles naar persoonlijke wensen maken. We maken ook aanrechten en vensterbanken op aanvraag. We doen wat we beloven en gaan voor kwaliteit. Service, een goede begeleiding en een snelle levering vinden wij belangrijk.”

Toekomst

Naast de vraag naar terrazzo zijn kunststofvloeren populair. “Dit is echt een trend. Vloeren met een betonlook zijn hot. Terrazzo is meer tijdloos en zal altijd gewild zijn, zeker in moderne kleuren. Ik vind het vakmanschap het leuke aan mijn werk. Bij terrazzovloeren zie je pas goed het resultaat als je alles heb opgeschuurd, maar bij betonvloeren is het mooi om ze spiegelglad te krijgen.” Peter en Tanja zijn blij met het nieuwe bedrijfspand dat 300 m2 groot is en ruimte biedt aan een kantoor, kantine en opslagplaats. “Het splinternieuwe pand is antraciet van kleur en heeft een mooie uitstraling. We kunnen nu klanten ontvangen en verschillende soorten vloeren tonen. In de toekomst is er zeker ruimte voor groei. Als Jordi Markwat Vloeren overneemt, beschikt het bedrijf waarschijnlijk over een eigen vrachtwagen en vast personeel.” [l]