Cees van Liere en Bob Abdoun, met de voor hem typische Zeeland-pet. FOTO EUGÈNE DE KOK
Cees van Liere en Bob Abdoun, met de voor hem typische Zeeland-pet. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Collega-burgemeesters' samen naar de film

KORTGENE - Collega’s waren het, zegt Cees van Liere. Hij was overdag burgemeester van Noord-Beveland, maar Bob Abdoun was ‘s nachts de baas. De twee komen elkaar nog geregeld tegen en de oud-bestuurder is één van de gasten tijdens de vertoning van ‘Bob, nachtburgemeester en hemelburger’ op 6 oktober in het dorpshuis in Kortgene. “Het is prachtig dat er een film over hem is gemaakt.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Cees van Liere, die burgemeester was van Noord-Beveland tussen 2001 en 2008, kan zich de eerste ontmoeting met snackbarhouder Bob, de bijnaam van de in Algerije geboren en getogen Sahraoui Abdoun, nog helder voor de geest halen. “Ik was net begonnen en ging op kennismakingstocht naar alle kernen. Ik fietste in Kortgene, zag hier het terras en stopte voor een bakje koffie”, zegt Van Liere, zittend aan een tafel in de feestzaal boven snackbar Messina. “Bob zat hier ook wat te drinken, met zijn Zeeland-petje op zijn hoofd. ‘Bin jie ‘n toerist?’ vroeg hij met zijn typische accent aan mij. Ik zei dat ik de nieuwe burgemeester was. Hij lachte en zei: ‘Dan zijn we collega’s’.”

Herinneringen

Sinds die eerste ontmoeting hebben de mannen elkaar geregeld ontmoet. “Hij kwam elke dag op zijn fiets langs het café”, zegt Abdoun. “Altijd zwaaide hij even of stopte voor een praatje.”

De hoofdpersoon in de documentaire bewaart niet alleen goede herinneringen aan Van Liere als burgemeester. Ook Henny van Kooten en Edith Hoogendijk-van Duijn kwamen geregeld wat drinken of een hapje eten aan de Kaaidijk. “Het waren goede burgemeesters, honderd procent. Zij waren er voor de mensen.”

'Zij waren er voor
de mensen'

Van Liere vindt het prachtig dat er een film over Bob, die naar eigen zeggen de eerste allochtoon op Noord-Beveland was, is gemaakt. “Schitterend. Ik houd van kleurrijke personen in een gemeenschap. En Bob is zo iemand.”

Hecht

Dat hij zich als buitenstaander letterlijk heeft weten op te werken en nu alles en iedereen kent, is volgens Van Liere volledig aan Abdoun zelf te danken. “Noord-Beveland is het laatst ontsloten van alle Zeeuwse eilanden en was een hechte, op zichzelf aangewezen gemeenschap. Bob kwam hier in de jaren ‘50 van de vorige eeuw naar toe, maar heeft vanaf het eerste moment met iedereen contact gezocht, zich aangepast en altijd hard gewerkt. Daardoor heeft hij zoveel vrienden gemaakt.”

Abdoun haalt het verhaal (dat ook ik de documentaire zit) aan over één van zijn eerste zondagen op het eiland. Niet bekend met de zondagsrust had hij thuis de radio hard aangezet, terwijl hij aan het werk was. Via via kwam het Abdoun de maandag erna ter ore dat zijn gelovige buren dat niet op prijs hadden gesteld.

Bob, die toentertijd nog maar nauwelijks Nederlands sprak, ging er na zijn werk langs, bood zijn excuses aan en zei dat het niet meer zou gebeuren. “Ik kreeg een kop koffie en we zijn sindsdien altijd goed met elkaar omgegaan. Als je ergens bent, moet je je aanpassen”, zegt Bob. “Een fantastisch voorbeeld van hoe hij is”, lacht Van Liere. De oud-politicus herkent zichzelf in zijn collega. “Als burgemeester heb je met alle doelgroepen te maken. Dan moet je je soms aanpassen.”

Dorpshuis

De documentaire ‘Bob, nachtburgemeester en hemelburger’ is twee weken geleden in première gegaan tijdens het festival Film by the Sea in bioscoop Cinecity Vlissingen. Zaterdag 6 oktober zijn er twee vertoningen in dorpshuis de Stadsweide in Kortgene. Hij draait om 16.00 uur en om 20.00 uur. Vanaf 21.30 uur is er een afterparty in De Loods. Kaartjes zijn te koop bij snackbar Messina en Le Grand Bazar in de Hoofdstraat in Kortgene. Meer is te vinden op de Facebook-pagina van de film.[l]