André van de Reest aan het woord tijdens de drukbezochte opening van het wijkleerbedrijf. FOTO EUGÈNE DE KOK
André van de Reest aan het woord tijdens de drukbezochte opening van het wijkleerbedrijf. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Wijkleerbedrijf Goes-Oost bewijst waarde

GOES - Het wijkleerbedrijf in Goes-Oost is donderdag officieel geopend. Het is een initiatief van het Hoornbeeck College.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Studenten van de mbo-opleiding aan de Van Dusseldorpstraat in Goes gaan elke dag de wijk in om bewoners die ondersteuning nodig hebben te helpen. Zij leren zo hoe het in de praktijk werkt, terwijl bewoners profiteren van de hulp. “Er zijn al tal van mooie voorbeelden dat het werkt”, zei wethouder André van de Reest in wijkcentrum Jan Ligthart waar het wijkleerbedrijf is gevestigd. “Zo is één van de studenten in contact gebracht met een oudere vrouw in de buurt, die net was geopereerd. De studente heeft elke dag haar hondje uitgelaten. Voor de oude vrouw was het een uitkomst en ze had bovendien nog wat aanspraak, terwijl de studente haar omgangsvaardigheden oefende.”

Combinaties

Het wijkleerbedrijf is op zoek naar dit soort combinaties. “We willen dat iedereen mee kan doen in Goes, maar er moet ook een vangnet waarop mensen kunnen terugvallen. Dit is zo’n vangnet.”

De studenten dienstverlening zijn als eerste aan de slag gegaan in het wijkcentrum. Op termijn moeten ook studenten welzijn, verzorging en verpleegkunde aan de slag. "Als je naast elkaar staat kun je veel meer dragen", zei locatiemanager Evert Timmerman van het Hoornbeeck College over de gedachte achter het wijkleerbedrijf. "Onze studenten kunnen hier bovendien betekenisvol aan de slag. Dit is onderwijs dat je niet leert uit een boekje of is gespeeld."

Behoefte

Mensen in Goes-Oost die hulp willen, kunnen contact opnemen met het wijkleerbedrijf in centrum Jan Ligthart. In een gesprek met een begeleider van het Hoornbeeck College wordt dan bepaald waaraan hij of zij behoefte heeft en welke student daarbij het beste past.

Het Hoornbeeck College werkt samen met de wijkvereniging in Goes-Oost, de zorginstellingen in de omgeving, SMWO en de gemeente Goes, die het financieel ondersteunt.[l]