Wethouder Marga van de Plasse, Directeur Jos Huijbrechts en enkele kinderen van basisschool De Zandplaat. FOTO EUGÈNE DE KOK
Wethouder Marga van de Plasse, Directeur Jos Huijbrechts en enkele kinderen van basisschool De Zandplaat. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Open schoolpleinen cadeautje voor de dorpen'

OVEZANDE - Er gaat veel maatschappelijk geld naar het onderwijs, ook in de gemeente Borsele. “En door de schoolpleinen na schooltijd open te stellen geef je wat terug”, zegt wethouder Marga van de Plasse. Het gemeentebestuur heeft met een aantal basisscholen overeenstemming bereikt over het openzetten van de hekken. “Het is een cadeautje voor het dorp.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het lijkt op het eerste gezicht misschien niet ingewikkeld om de schoolpleinen toegankelijk te maken, maar dat bleek het wel te zijn. Al toen Marga Vermue nog wethouder in de gemeente Borsele was, werd er over het openstellen na schooltijd gesproken. Het probleem zat ‘m vooral in de aansprakelijkheid. “Onze juristen hebben dat nu tot op de bodem uitgezocht”, zegt Marga van de Plasse, opvolger van Vermue, die inmiddels burgemeester is van de gemeente Sluis.

Net als Vermue (en Ad Schenk na haar) wilde Van de Plasse graag werk maken van het openstellen van de pleinen. “Het zijn veel vierkante meters die vaak prachtig zijn ingericht. We vonden het jammer dat deze pleinen na schooltijd waren afgesloten.” Bovendien wil Borsele op termijn naar integrale kindcentra toe, waarin het basisonderwijs, kinderopvang en buitenschoolse activiteiten samenkomen. “Daar past dit plan goed bij.”

Aanjager

De gemeente heeft aan alle basisscholen gevraagd of ze willen meewerken. “Het is niet aan ons om dat te beslissen. Wij willen slechts een aanjager zijn en alles faciliteren.”

'Elk schoolplein en elk dorp is anders'

Zes van de zeventien zeiden ‘ja’ op de vraag: De Zandplaat in Ovezande, Jan van Schengen in Heinkenszand, Don Bosco in ’s-Heerenhoek en Mgr. Heyligers in Kwadendamme, die alle vier vallen onder Stichting Katholiek Onderwijs Borsele (SKOB), De Leeuwerik in Lewedorp van Prisma en de Ds. G.H. Kerstenschool in Borssele. Bij die laatste school is het plein op zondag dicht. “Het is maatwerk. Elk schoolplein en elk dorp is anders. Daarmee hebben we rekening willen houden”, aldus Van de Plasse.

Uitkijkposten

De gemeente heeft borden laten maken waarop staat tot hoe laat het schoolplein open is en wat de regels zijn. De borden staan bij de hekken rondom het plein.

Directeur Jos Huijbrechts van De Zandplaat in Ovezande is blij dat zijn schoolplein open is. “Ik was sceptisch toen het voor de eerste keer ter sprake kwam, maar ik ben er heel blij mee. Het gaat prima. De kinderen kunnen lekker spelen op het plein en er gebeurt heel weinig. We hebben één plastic bakje van een frikandel speciaal gevonden sinds het open is. Hier in Ovezande,” wijst hij naar de seniorenwoningen tegenover het schoolplein, “hebben we 24 uitkijkposten die alles goed in de gaten houden.”

Huijbrechts zegt dat het hek op het plein nog slechts één keer per jaar sluit. “Op oudjaar, omdat zo’n plein toch jongeren met vuurwerk aantrekt”, zegt hij met een lach op zijn gezicht. “We zullen zien hoe het loopt. Wij staan er in ieder geval positief in.”

Voorbeeld

Van de Plasse hoopt dat meer scholen het voorbeeld van de zes volgen. “We hopen dat andere basisscholen zien dat het kan en het ook doen, al kun je niemand verplichten. De situatie is overal anders.”

Huijbrechts begrijpt dat. “Sommige pleinen liggen niet in het dorp zoals het onze. Dan kun je er veel werk aan hebben. Dat wil je ook niet.”