JayJay Boske signeert een schoen van één van de jonge rugbyers van Tovaal. FOTO COBY WEIJERS
JayJay Boske signeert een schoen van één van de jonge rugbyers van Tovaal. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

'Nieuw Schenge past bij onze sportambitie'

GOES – Wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes heeft zaterdag het vernieuwde sportpark Het Schenge op ludieke wijze geopend. Hij wist zich een weg te banen door een rij jonge rugbyspelers om vervolgens, met een druk op de knop, een confettikanon te laten afgaan. Het was tevens het startsein voor een sportfeest voor jong en oud.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De gemeente Goes nam in 2010 het besluit tot een grondige renovatie van het sportpark aan het Geldeloozepad. Het park stamt uit de jaren '30 van de vorige eeuw. De afgelopen zes jaar is hard gewerkt aan de uitbreiding en verbetering van het park. Er zijn nieuwe accommodaties en faciliteiten bijgekomen. "Zo is de plek voor ongeorganiseerde sport nieuw", vertelt Alssema. "Hier kunnen mensen sporten en bewegen zonder dat ze zich te hoeven aansluiten bij een vereniging. Ook hebben bijna alle verenigen een nieuwe accommodatie. Of ze hebben een geheel nieuw gebouw gekregen of een veld of kleedruimte. Daarnaast zijn bestaande gebouwen gerenoveerd."

Veiliger

Wat de wethouder betreft is vooral de structuur van het vernieuwde sportpark aantrekkelijk. "Er is meer openheid en meer groen. Deze plek nodigt nog meer uit om te sporten en te bewegen. Daarnaast hebben we gekeken hoe we het park veiliger konden maken. Door de open structuur is er meer sociale veiligheid en door auto's te weren is het qua verkeer veiliger."

Tevreden

Alssema is dan ook meer dan tevreden met het resultaat. "Het is nog mooier geworden dan ik had durven dromen. Zeker als je ziet hoe actief het park wordt gebruikt. Zulke dingen moeten zichzelf bewijzen, maar als je kijkt naar het freerun-parkoers zie je dat er sinds de opening intensief gebruik van wordt gemaakt."

'Daar heb ik veel respect voor'

Alssema denkt dat door de miljoeneninvestering het park weer jaren vooruit kan. "Het project is volledig door de gemeente gefinancierd, maar we hebben ook ontzettend veel te danken aan de vele vrijwilligers van de verenigingen die hun handen uit de mouwen gestoken hebben. Daar heb ik veel respect voor."

Honderden

Volgens de wethouder is Het Schenge onmisbaar voor een gemeente als Goes. "Sporten en bewegen begint bij accommodaties als deze. Het sportpark is er voor jong en oud. Er kunnen honderden mensen tegelijk gebruik van maken. Door de structuur is het zichtbaar wat je hier allemaal kunt doen en daarnaast is de ligging, aan de rand van de wijk, heel gunstig. Als gemeente kun je wel een hoge sportambitie hebben, maar dat moet je dan ook laten zien. Dat hebben we met de renovatie van Het Schenge gedaan."

De opening werd zaterdag gevierd met een sportfeest waar iedereen welkom was. Er waren tal van gratis sport- en spelactiviteiten voor de jeugd en er was een try-out-tournee langs alle sportclubs, zodat bezoekers kennis konden maken met deze verenigingen.

Verder was er een rugbyclinic van televisiepresentator JayJay Boske, freerunners lieten hun trucs zien tijden een freerunshow en er kon worden gesport met gadgets zoals smartgoals en fitlights.[l]